Oblačno i kišovito jutro pred nama: Brdsko-planinski predeli će se zabeleti, po podne do 6 stepeni!

24.01.2023

05:35

0

Autor: J. Jovanović

Najniža temperatura od 1 do 5 stepeni, a najviša od 3 do 6 stepeni

Oblačno i kišovito jutro pred nama: Brdsko-planinski predeli će se zabeleti, po podne do 6 stepeni!
Ilustracija - Copyright Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Oblačno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i u Timočkoj Кrajini i sa snegom uz stvaranje i povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar slab i umeren, u košavskom području

povremeno jak, istočni i jugoistočni, tokom dana u slabljenju.

Najniža temperatura od 1 do 5 stepeni, a najviša od 3 do 6 stepeni.

U sredu ujutru po kotlinama i duž rečnih tokova jugozapadne i južne Srbije magla ili niska oblačnost. Tokom dana umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i jak, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od -1 do 2 stepena, najviša od 2 do 5 stepeni.

Tanjug/Kyodo News via AP)
 

Po kotlinama magla

U četvrtak ujutru po kotlinama i duž rečnih tokova jugozapadne i južne Srbije magla ili niska oblačnost. Tokom dana umereno do potpuno oblačno u većini krajeva suvo, samo u brdsko-planinskim predelima povremeno sa snegom. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od -2 do 1 stepen, najviša od 1 do 4 stepena.

U petak ujutru u nižim predelima i po kotlinama i duž rečnih tokova magla ili niska oblačnost. Tokom dana umereno do potpuno oblačno u većini krajeva suvo, samo u brdsko-planinskim
povremeno sa snegom. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura od -2 do 1 stepen, najviša od 1 do 4 stepena.

RHMZ izdao upozorenje

Na Savi kod hidrostanice "Šabac" vodostaj će se u narednim satima kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23. i 24. januara vodostaji će biti u porastu, sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na Ibru sa pritokama tokom 23. i 24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava.

Oblačno i malo hladnije mestimično sa slabim snegom uz formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača. Maksimalna temperatura od 0 do 5 stepeni.

Ciklon sa Jadrana donosi sneg

Podsetimo, nastavlja se serija ciklona sa padavinama. U toku noći i jutra ciklon sa Jadranskog mora doneće nam sneg. Samo što je Srbiju pred kraj dana napustio jedan ciklon, koji nam je doneo sneg i zabeleo veći deo zemlje, i samo što je kratkotrajno došlo do prestanka padavina, Srbiju će ove noći i tokom jutra zahvatiti novi, veoma snažan ciklon sa Jadranskog mora, kazao je meteorolog Đorđe Đurić.

- Već tokom noći sneg sa jugozapada stići će do jugozapadnih predela Srbije, a do jutra će se proširiti i na ostale delove Srbije, pa će u celoj zemlji biti oblačno sa snegom, a samo na jugu i istoku sa kišom. Tokom dana sneg će padati u većem delu Srbije, dok se kiša očekuje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije. Vazdušni pritisak biće ispod normale. Duvaće umeren severoistočni vetar, na jugu i jugoistoku Srbije jugoistočni vetar, a u donjem Podunavlju i na istoku Srbije duvaće jak istočni vetar - objašnjava Đurić.

Tanjug/Kyodo News via AP)
 

U ovom času snažan ciklon premestio se sa Tirenskog mora u srednji deo Jadranskog mora i oblačni sistem sa padavinama koji je zahvatio Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu do jutra će stići i do Srbije.

Jutarnja temperatura biće od -3 do 3 stepena, maksmalna dnevna od 1 stepen na severozapadu do 10 stepeni na jugoistoku Srbije. Sneg će padati i u Beogradu, a temperatura će se kretati od 0 do 2 stepena.

- U većem delu nižih predela Srbije očekuje se snežni pokrivač od 2 do 10 cm, a u brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje snežnog pokrivača za 10 do 20 cm. Inače, pomenuti ciklon sa srednjeg Jadrana tokom dana premeštaće se ka severnom Jadranu i slabiće, a sa njegovim slabljenjem očekuje se slabljenje padavina i u Srbiji. Do večeri u većini predela doći će do prestanka padavina - zaključuje on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike