Srpski “ledeni čovek” se samo u šortsu popeo na najviši vrh planine Rtanj! I to na temperaturi od minus četiri stepena!

23.01.2023

07:20

0

Autor: Maja Kostić

Uspon trajao oko tri sata, a u šortsu se i spustio niz planinu, pa je ukupno po zimi pešačio čitavih pet sati

Srpski “ledeni čovek” se samo u šortsu popeo na najviši vrh planine Rtanj! I to na temperaturi od minus četiri stepena!
Vladimir Stevanović - Copyright Ustupljene fotke/Vladimir Stevanović

Srpski "ledeni čovek" realizovao je svoj osmi uspon na ledene planinske vrhove, samo u šortsu. Ovoga puta popeo se na najviši vrh planine Rtanj, po imenu Šiljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.525 metara.

- Temperatura na Rtnju se u nedelju (15. januara) kretala oko -4 stepena celzijusa u ranim jutarnjim časovima, uz hladan vetar i gustu maglu tokom većeg dela uspona. Uspon je trajao oko tri sata. U istoj odevnoj kominaciji sam i sišao niz planinu, tako da je ovo za mene najduže do sada ledeno planinarenje, koje je trajalo čitavih pet sati - rekao je Vladimir Stevanović, poznatiji kao "ledeni čovek".

Vladimir je ovaj snežni uspon realizovao u društvu svojih klupskih kolega.

Ustupljene fotke/Vladimir Stevanović
Vladimir na Rtnju

Kako je ranije istakao za naš portal, on je kao dete bio veoma bolešljiv, te se nakon višegodišnjih neuspešnih tretmana okrenuo tradicionalnim sistemima.

- Telo pamti ono na šta ga naviknete. Ja sam prvi put počeo da se tuširam hladnom vodom sa 19 godina. Od tada sam počeo da proučavam specifične metode izdržljivosti na ekstremnim hladnoćama, bavio se meditacijom, borilačkim veštinama, što je sve dovelo do potpunog poboljšanja zdravlja - kazao je Vladimir, koji je i instruktor Ninđicu kluba Buđinkan Leskovac i viši kustos arheolog.

Ustupljene fotke/Vladimir Stevanović
 

Vladimir je do sada na ovaj način osvajao vrhove Besne kolibe, vrh planine Radan, ali najveći izazov bilo je osvajanje vrha Stare planine, Midžora.

- To je bio veliki izazov za mene, vetrovi su na Midžoru izuzetno jaki, sneg je na nekim delovima bio bukvalno do kolena, ali uspeo sam da prevaziđem sve tehnikama disanja i meditacijom i osvojio sam vrh - rekao je.

Ustupljene fotke/Vladimir Stevanović
 

Kako je dodao, njegovi poduhvati imaju naučnu pozadinu i baziraju se na istraživanju uspešnog modela koji se praktikuje jako dugo širom sveta, bez negativnih posledica, koji se može naučiti i preneti na druge.

Ustupljene fotke/Vladimir Stevanović
 

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike