Povodom pretnji hakovanjem oglasilo se Ministarstvo: Svi podaci javne uprave su zaštićeni

18.01.2023

10:36

0

Autor: I.K.

Uznemirujuće objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama imaju za cilj da zaplaše građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje

Povodom pretnji hakovanjem oglasilo se Ministarstvo: Svi podaci javne uprave su zaštićeni
Data Centar - Copyright printscreen / Youtube / data cloud technology

Povodom učestalih pretnji na društvenim mreža po pitanju informacione bezbednosti i objava da su kompromitovani poverljivi dokumenti Vlade Republike Srbije i hakovani različiti državni sajtovi, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija obaveštava građane da su svi podaci javne uprave zaštićeni, te da nijedan poverljiv dokument Vlade nije otkriven. 

Svi podaci od značaja za Republiku Srbiju čuvaju se u Državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Takođe, stručne službe Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informacione agencije, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Vojske Srbije koordinisano rade i prate sve aktivnosti. 

Uznemirujuće objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama imaju za cilj da zaplaše građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje. 

Ministarstvo poziva sve zaposlene u javnoj upravi da nastave da se pridržavaju mera informacione bezbednosti i svih bezbednosnih preporuka rukovanja sa neproverenim i sumnjivim imejl porukama i internet sajtovima.

Nedavno je hakerska grupa Anonimusi pokušala da napadne sajtove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali su ti napadi uspešno odbijeni. Premijerka je potvrdila da je jedini sajt koji su uspeli da napadnu bio sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ali da on nije pod zaštitom države. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike