Otac bebe preminule nakon rođenja u Šapcu otkrio šta piše u otpusnoj listi!

17.01.2023

11:00

0

Autor: J. S. J.

Otac je najavio i tužbu protiv bolnice

Otac bebe preminule nakon rođenja u Šapcu otkrio šta piše u otpusnoj listi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Novorođenče iz Šapca koje je rođeno 10.januara preminulo je istog dana u bolnici u Tiršovoj u Beogradu nakon što je dete zbog poteškoća u disanju prebačeno iz šabačke bolnice.

Sada je otac D.J. ispričao šta je posalo u otpusnoj listi. Kao što je i pedijatar u izjavi za 24sedam juče izrazio sumnju da je dete aspiriralo (udahnulo) sopstveni izmet, tzv. mekonijum, to je, kaže za "Kurir" otac, navedeno i u otpusnoj listi koju je dobio za preminulu ćerkicu.

- Dete je primljeno zbog razvoja respiratornog distresa zbog sumnje na postojanje aspiracije mekonijuma. S obzirom na loš obrazac disanja i difuzna mrljasta zasenčenja pluća na radiografiji grudnog koša novorođenče je intubirano i prilikom aspiracije iz disajnih puteva dobijena je velika količina sadržaja. Na sve primenjene mere novorođenče nije pozitivno reagovalo i nastupila je smrt - stoji u listi. 

Komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja trebalo bi da utvrdi šta se tačno desilo, a Zaštitnik građana pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu i Ministarstva zdravlja.

Podsetimo, otac bebe D. J. je za 24sedam govorio o celom slučaju, a i komentarisao je saopštenje bolnice.

Pixabay
 

 

- Napisali su iz bolnice da je primećno osam sati nakon podoja da beba ima problem, a moja žena nije videla dete, a kamoli da ga je dojila. Oni mojoj ženi nisu ni doneli dete da ga vidi. Oni su prvo jednom nahranili dete, a drugi put prilikom hranjena uočili su da beba slabije diše. Ne znam o kakvom podoju iz bolnice pričaju. Moja žena je imala carski rez. Doktorki sam rekao da ona dete uopšte nije videla, na šta mi je odgovorila: "Jao, to je strašan propust, oni nisu smeli da pošalju dete za Beograd dok ga vi ne vidite". Mojoj supruzi dete nisu doneli da vidi ni pre nego što su ga poslali za Beograd - kaže D.J. vidno potresen.

Otac je najavio i tužbu protiv bolnice.

Šta je mekonijum

- mekonijum je bebina prva stolica i izgleda kao tamnozelena, gotovo crna, lepljiva i sluzava materija koja podseća na katran

- uobičajeno je da beba mekonijum ispusti u prva 24 sata po rođenju

- razlog ispuštanja mekonijuma u utrobi može biti prenošenje trudnoće, ali i pritisak na glavu, najčešće u porođajnom kanalu, pa beba nakratko ostaje bez dovoljno kiseonika, što prouzrokuje stres i pražnjenje creva

- mekonijum nije opasan ako ga beba proguta

- opasan je ako ga beba udahne, jer njegove lepljive čestice dospevaju u pluća i izazivaju sindrom aspiracije mekonijuma - SAM

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike