Pokreće se postupak protiv bolnice u Šapcu zbog smrti bebe: Oglasio se Zaštitnik građana, evo šta je sve poručio!

16.01.2023

16:12

0

Autor: J. J.

Otac bebe ja na društvenim mrežama izrazio sumnju da je do smrti deteta došlo zbog propusta lekara

Pokreće se postupak protiv bolnice u Šapcu zbog smrti bebe: Oglasio se Zaštitnik građana, evo šta je sve poručio!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zaštitnik građana pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu i Ministarstva zdravlja nakon saznanja iz medija da je novorođenče preminulo na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu 10. januara posle hitnog transporta iz porodilišta šabačke bolnice zbog problema sa disanjem.

Otac bebe ja na društvenim mrežama izrazio sumnju da je do smrti deteta došlo zbog propusta lekara, a mediji su preneli najavu ministarke zdravlja da će 16. januara biti sproveden hitan vanredni inspekcijski nadzor celog slučaja.

Iz šabačke bolnice ukazali su da je već formirana komisija koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada.

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva zdravlja da najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu koji je najavljen.

Profimedia
 

Takođe, potrebno je da bolnica u Šapcu najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, dostavi podatke o izvršenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada.

Osim toga Zaštitnik je zatražio od bolnice i od Ministarstva zdravlja da ga obaveste na koji način se prati i analizira zadovoljstvo pacijenata u porodilištu u Šapcu i da li porodilje imaju mogućnost da ocene zadovoljstvo odnosom medicinskog osoblja prema njima i na koji način.

Oglasio se otac

Podsetimo, otac bebe D. J. je za 24sedam govorio o celom slučaju, a i komentarisao je saopštenje bolnice.

- Napisali su iz bolnice da je primećno osam sati nakon podoja da beba ima problem, a moja žena nije videla dete, a kamoli da ga je dojila. Oni mojoj ženi nisu ni doneli dete da ga vidi. Oni su prvo jednom nahranili dete, a drugi put prilikom hranjena uočili su da beba slabije diše. Ne znam o kakvom podoju iz bolnice pričaju. Moja žena je imala carski rez. Doktorki sam rekao da ona dete uopšte nije videla, na šta mi je odgovorila: "Jao, to je strašan propust, oni nisu smeli da pošalju dete za Beograd dok ga vi ne vidite". Mojoj supruzi dete nisu doneli da vidi ni pre nego što su ga poslali za Beograd - kaže D.J. vidno potresen.

Najavljuje tužbu nakon obdukcionog nalaza

- Tužiću bolnicu svakako. Po zakonu mora da se radi obdukcija, a mi smo svakako hteli da radimo obdukciju deteta kako bismo saznali šta se tačno desilo. A izveštaj sa obdukcije će stići za dva do tri meseca. A čim stigne izveštaj sa obdukcije, mi ćemo tužiti bolnicu. Od toga nemamo ništa jer se naše dete neće vratiti, ali barem ćemo na ovakav način sprečiti da se to više nikome ne ponovi - zaključuje D. J.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike