"Beba tokom porođaja nije trpela bolove ili bila ugrožena": Oglasila se bolnica u Šapcu nakon potresne smrti novorođenčeta

14.01.2023

21:30

0

Autor: 24sedam

Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" Šabac formirala je komisiju koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada

"Beba tokom porođaja nije trpela bolove ili bila ugrožena": Oglasila se bolnica u Šapcu nakon potresne smrti novorođenčeta
Ilustracija - Copyright Pixabay

Posle priče o smrti bebe koja se rodila u porodilištu Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" koja je potresla Srbiju, večeras se saopštenjem oglasila ova zdravstvena ustanova.

U saopštenju se navodi da beba tokom porođaja "nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili je pretrpela traumu". Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem.

Podsetimo, trudnica je u porodilište primlјena 7. januara 2023. godine uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni. Dva dana kasnije, 9. januara u večernjim satima dobila je porođajne bolove.

Pixabay
 

- Uprkos pokušajima da se trudnica porodi prirodnim putem, odnosno vaginalno, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je uočeno da bebina glava stoji visoko nad karličnim ulazom. Sve vreme praćeni su vitalni parametri i bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaklјučak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili da je pretrpela traumu - navodi se u saopštenju.

Dete je rođeno 10. januara, po rođenju beba je odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je ocenu 9.

- Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem. Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremlјeno na dečiju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta - navodi se u saopštenju.

Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" Šabac formirala je komisiju koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada, a vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlјa po hitnom postupku biće obavlјen već u ponedelјak.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike