Otac očajan nakon smrti novorođenčeta: "Čekamo nalaz sa obdukcije, mojoj supruzi dete nisu dali da vidi, pa ne znam o kakvom podoju pričaju"

15.01.2023

13:31

1

D. J. navodi da će tužiti bolnicu, a da će pre toga sačekati nalaz sa obdukcije

Otac očajan nakon smrti novorođenčeta: "Čekamo nalaz sa obdukcije, mojoj supruzi dete nisu dali da vidi, pa ne znam o kakvom podoju pričaju"
Ilustracija - Copyright Profimedia

D.J. iz Šapca uzburkao je juče javnost svojom objavom na društvenim mrežama u kojoj je naveo da su on i njegova supruga izgubili tek rođenu bebu, jer su navodno u porodilištu u Šapcu tokom porođaja kasno uvideli da se beba nagutala plodove vode i da je kasno transportovana za Beograd.

Ubrzo nakon priče o smrti bebe koja se rodila u porodilištu Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević", a za koju je javnost saznala nakon ispovesti oca, oglasila se sinoć ova zdravstvena ustanova.

U saopštenju ove zdravstvene ustanove, navodi se, da beba tokom porođaja "nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili je pretrpela traumu". Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem.

Trudnica je u porodilište primlјena 7. januara 2023. godine uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni. Dva dana kasnije, 9. januara u večernjim satima dobila je porođajne bolove - napisali su oni.

Pixabay
 

- Uprkos pokušajima da se trudnica porodi prirodnim putem, odnosno vaginalno, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je uočeno da bebina glava stoji visoko nad karličnim ulazom. Sve vreme praćeni su vitalni parametri i bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaklјučak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili da je pretrpela traumu - navodi se u saopštenju.

Dete je rođeno 10. januara, po rođenju beba je odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je ocenu 9.

- Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem. Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremlјeno na dečiju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta - navodeno je u jučeršnjem saopštenju.

Nakon ovih navoda, kontaktirali smo oca D. J. koji nam je kazao, da je pročitao saopštenje bolnice. On tvrdi da njegova supruga dete nije ni videla, niti ga je dojila.

"Jao, to je strašan propust, oni nisu smeli da pošalju dete za Beograd dok ga vi ne vidite"

- Napisali su da je primećno osam sati nakon podoja da beba ima problem, a moja žena nije videla dete, a kamoli da ga je dojila. Oni mojoj ženi nisu ni doneli dete da ga vidi. Oni su prvo jednom nahranili dete, a drugi put prilikom hranjena uočili su da beba slabije diše. Ne znam o kakvom podoju iz bolnice pričaju. Moja žena je imala carski rez. Doktorki sam rekao da ona dete uopšte nije videla, na šta mi je odgovorila: "Jao, to je strašan propust, oni nisu smeli da pošalju dete za Beograd dok ga vi ne vidite". Mojoj supruzi dete nisu doneli da vidi ni pre nego što su ga poslali za Beograd - kaže D.J. vidno potresen za naš portal.

"Prvo su rekli da je sve u redu, a posle da se napilo plodove vode i da ima mrlje na plućima"

- Zvali su me i rekli da je bilo komplikacija i da mi je supruga morala na carski, ali da je dete u odličnom stanju i da je devetku dobilo i da je sve u redu. A da je dete loše saznao sam tek kada me je supruga pozvala u 8 sati uveče jer su joj upali u sobu i rekli da se dete napilo plodove vode i da ima zelene mrlje na plućima i da mora u Beograd. I onda su zatvorili vrata sobe. A ni tada joj nisu doneli dete da vidi tako da ne znam o kakvom podoju oni pričaju. I dve žene koje su bile sa njom u sobi znaju da nijednog momenta moja supruga nije videla dete, a kamoli da ga je dojila - kaže kroz suze otac.

"Video sam dete u Tiršovoj na intubiranju i sutradan sam došao da ga prepoznam kada je umrlo"

- Ja sam video dete u Tiršovoj kada je bilo prikačeno na intubiranje i sutradan sam morao da dođem da ga prepoznam jer je umrlo. Mi nijednog momenta nismo ni za šta krivi. Nismo uprli prstom u nikoga i rekli taj i taj je kriv, jer su krivi svi. Ne može niko da mi kaže da su oni tek u pola 8 videli da se dete napilo plodove vode, a rođeno je oko podneva. To je razmak od osam sati, kako nisu videli da dete teže diše? - pita se nesrećni otac.

Upitan da li je tokom trudnoće bilo komplikacija, odgovara da nije i da su radili i prenatalni test.

- Tokom trudnoće je sve bilo u redu sa bebom. Radili smo i prenatalni test. Celu trudnoću smo ispratili privatno kod doktorke Zablaćanski. Nije postojao nijedan jedini problem sa plodom - dodaje D. J.

Na pitanje u kakvom je stanju njegova supruga, dodaje:

- Moja supruga je dobro, guramo nekako...Kakva je mogla biti, sada je dobro. Jaka je.

Profimedia
 

Najavljuje tužbu nakon obdukcionog nalaza

- Tužiću bolnicu svakako. Po zakonu mora da se radi obdukcija, a mi smo svakako hteli da radimo obdukciju deteta kako bismo saznali šta se tačno desilo. A izveštaj sa obdukcije će stići za dva do tri meseca. A čim stigne izveštaj sa obdukcije, mi ćemo tužiti bolnicu. Od toga nemamo ništa jer se naše dete neće vratiti, ali barem ćemo na ovakav način sprečiti da se to više nikome ne ponovi - zaključuje D. J.

Stravična ispovest

Podsetimo, javnost je za ovu priču saznala kada je D. J. objavio svoju potresnu ispovest na društvenim mrežama.

Napomenuo je, kako je sve počelo na Božić jer je njegova supruga tada dobila bolove.

 

 

- Supruga i ja bismo želeli da se obratimo svim građanima Šapca za dobrobit svih nas. Naime u noći 7 .1 doveo sam suprugu na prijem u šabačko porodilište jer je osetila bolove u stomaku a termin joj je već prošao nekoliko dana. Oni su je zbrinuli i u ponedeljak uveče i u ponedeljak uveče 9.1. dobila je bolove i krenula da se otvara. Dežurna doktorka koja ju je pregledala rekla joj je šta drami i jauče tek je jedan prst otvorena, šta će raditi kad bude otvorena 7 prstiju - napisao je otac.

Redakcija 24sedam je pokušala da stupi u kontakt sa bolnicom, ali nisu odgovarali na naše pozive već su se oglasili saopštenjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike