Slavimo svetitelje stradale u ime Hrista! Danas je dan kada se sećamo Kodrata Korintskog, Kodrata Nikomidijskog i Svete Anastasije

23.03.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Kodrata Korintskog, Svetog mučenika Kodrata Nikomidijskog i Svetu Anastasiju

Slavimo svetitelje stradale u ime Hrista! Danas je dan kada se sećamo  Kodrata Korintskog,  Kodrata Nikomidijskog i Svete Anastasije
Ilustracija - Copyright Profimedia

SVETI MUČENIK KODRAT KORINTSKI

U vreme kada su se dešavala gonjenja hrišćana, mnogi vernici su se razbežali po peštarama i planinama. Isto to je učinila i majka Kodrata, sa njim u stomaku, te ga je rodila u šumi i brzo potom umrla. Kodrat je odrastao u prirodi i usamljenosti.

Hrišćani veruju da je Kodrat promislom Božjom i anđelom hraniteljem čuvan, hranjen i vođen. Takođe veruju i u to da je Bog koji je davao manu s neba Izrailju u pustinji, puštao je i Kodratu slatku rosu iz oblaka na usta.

Sa dvanaest godina je sišao u grad, gdje su ga dobri ljudi brzo zavoleli i dali na nauke. Učio je o lekarstvu i lečio bolesnike, kako prirodnim lekovima, tako, ako ne i više, i molitvom na koju se navikao još od detinjstva.

Kada se, za vreme vladavine cara Decija Trajana, dogodilo novo gonjenje hrišćana, Kodrat je izveden na sud, a potom bačen u tamnicu, gdje mu se kasnije pridružilo još pet njegovih drugova i ispovedalo ime Hristovo.

Sve njih su vukli po ulicama i mučili, štapovima i kamenjima tukli i gađali, dok ih nisu dovukli na gubilište, gde su se mučinici pomolili Bogu, a onda mačem bili posečeni. Na tom istom mestu je nastao izvor vode iz zemlje koji i danas nosi naziv Kodratovim imenom i podseća na smrt za Hrista svetih šestočislenika.

SVETI MUČENIK KODRAT NIKOMIDIJSKI

Je bio plemić i bogataš, ali i kršteni hrišćanin. Kada je car Valerijan pohapsio mnoge hrišćane, za vreme njihovog gonjenja, Kodrat je potplaćivao tamničare kako bi ulazio u tamnicu i zatvorenicima donosio razne manirnice i utvrđivao ih u veri.

Kodrat je bio stavljen pod sud, a potom i posečen sa ostalima.

Zatvorenike su izveli pred sud i upitali za njegovo ime, otadžbinu i stalež, ali ništa od njih nisu saznali. Tada se Kodrar pojavio iza njih i iz sveg glasa viknuo: ,,Hrišćani smo imenom, sluge Isusa Hrista Gospoda sanom i blagodarstvom, a grad i otadžbina naša jeste nebo.”

SVETA ANASTASIJA

Je bila dama na dvoru cara Justinijana. Videvši da je carica Teodora ne trpi, Anastasija je odjednom izgubila iz Carigrada i obrela u pustinji misirskoj.

Starac Danilo je, pred smrt, rekao da je video njeno lice svetlo kao sunce.

Avva Danilo, čuveni duhovnik, je postriže i objavi kao monaha Anastasija škopca, po njenoj želji, jer se kao žena pod muškim vidom lakše mogla spasiti i sakriti od carevih traganja za njom. Zatvorila se u tesnu ćeliju i tamo provela 28 dana, gde je i umrla davne 563. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike