Njemu je posvećen Marš na Drinu: Bio je komandant Gvozdenog puka i junački dao život braneći Srbiju

04.12.2022

07:30

0

Autor: 24sedam

Moje mesto je među mojim vojnicima, govorio je Stojanović

Njemu je posvećen Marš na Drinu: Bio je komandant Gvozdenog puka i junački dao život braneći Srbiju
Milivoje Stojanović Brka - Copyright Ilustracija/Wikipedia

Srpski vojnici su u borbama protiv turaka, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu pokazali nezabeleženo junaštvo. To se ne odnosi samo na vojnike nego i njihove oficire i podoficire. Među mnogobrojnima, izdvaja se i pukovnik Milivoje Stojanović Brka, slavni komandant Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u narodu nazvanog Gvozdeni puk. Upravo je on na današnji dan 1914. godine, tokom Kolubarske bitke, položio svoj život u borbi sa neprijateljima.

O hrabrosti legendarnog pukovnika Stojanovića zabeležena su brojna svedočenja, a ostao je i zapis da je njemu u čast istaknuti srpski kompozitor Stanislav Binički komponovao čuveni “Marš na drinu”, za koji je Milivoje Popović napisao birane stihove.

Wikipedia
Milivoje Stojanović Brka

Stojanović je rođen u Požarevcu 1873. godine. Posle završene Vojne akademije, kao pešadijski potpukovnik, ubrzo postaje komandant Podoficirske pešadijske škole. U Prvom balkanskom ratu komandovao je 12. pukom, a za iskazanu hrabrost prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević mu je lično uručio Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, skinuvši to najviše odlikovanje Kraljevine Srbije u tom ratu sa svojih i zadenuvši ga na Stojanovićeve grudi.

Posle toga Brka je imenovan za komandanta Kraljevske garde. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, sam je zahtevao da bude u jedinici koja će biti neposredno na frontu i to mu je omogućeno. 

Kada je krajem 1914. godine srpska vojska, odlukom Živojina Mišića i Radomira Putnika naredila kontranapad, Stojanović je zbog zapaljenja pluća trebalo da bude smešten u bolnicu. Međutim, kada je čuo za naređenje da se neprijatelj mora proterati preko Kolubare, Stojanović je smatrao da mu je mesto na frontu.

- Moje mesto je među mojim vojnicima. Kada se svrši borba, kad potisnemo neprijatelja, otići ću u bolnicu da se lečim. A sada, ostajem ovde – rekao je Brka.

Na potezu utvrđenih neprijateljskih položaja, Kamenica – Vis, posle više ponovljenih juriša, pukovnik Milivoje Stojanović Brka je i dalje bio ispred svojih vojnika. Istoričari su preneli da su mu, pre nego što su ga u jednom takvom naletu pokosili neprijateljski hici, poslednje reči bile: “Napred, na neprijatelja!”.

Wikipedia
Milivoje Stojanović Brka

Pripadnici Gvozdenog puka su nastavili napredovanje i slomili otpor neprijateljskih formacija. Time je slavni Gvozdeni puk, osvojio jednu od najvažnijih tačaka u Kolubarskoj bici. 

Posmrtni ostaci Milivoja Stojanovića su najverovatnije sahranjeni u Spomen-crkvi u Lazarevcu. Na brdu Kremenica, u selu Bistrica kod Lazarevca, lokalno stanovništvo je 2016. godine podiglo spomen-obeležje pukovniku Stojanoviću. Pored ovog obeležja podignuto je i spomen-obeležje Bistričanima poginulim i umrlim u ratovima 1912-1918. godine. Na datum pogibije pukovnika Stojanovića svake godine se održava komemorativni skup kod ovog spomenika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike