Danas je Sveti Ignjatije Bogonosac, prva krsna slava u 2023. godini: Osim ovog sveca slavimo još dva podjednako značajna!

02.01.2024

06:45

0

Autor: 24sedam

Nazvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete

Danas je Sveti Ignjatije Bogonosac, prva krsna slava u 2023. godini: Osim ovog sveca slavimo još dva podjednako značajna!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Ignjatija kao prvu slavu u Novoj godini. Ovaj svetac je poznat kao Bogonosac.

Nazvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete. Bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, uveo je antifonski način pojanja u crkvi.

Odbio je da prizna idolopoklonstvo, zbog čega je 106. godine u Rimu bačen lavovima. Zveri su ga rastrgle, ali njegovo srce ostalo je netaknuto. Kažu da se i danas javlja svakome ko ga, u nevolji, priziva u pomoć.

U našem narodu, danas se ne rade teški poslovi, naročito ženski. Ponegde se ovaj dan, koji obiluje ritualnim radnjama, naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić. Slavi se i kao krsna slava. 

Sveti Danilo Drugi - arhiepiskop, ratnik i pisac

Danas slavimo i Svetog Danila Drugog.

Za arhiepiskopa Danila II se može reći da je bio najmoćniji čovek nemanjićke Srbije van dinastije Nemanjića. Njegovo svetovno ime nije zabeleženo. Zna se samo da je bio plemićkog roda, veoma obrazovan i da je od rane mladosti bio na dvoru kralja Milutina. Vremenom je, kao izuzetno sposoban čovek i odan svome kralju, ostavio jak utisak na Milutina, te će mu u narednim godinama biti desna ruka i čovek od punog poverenja.

Zamonašio se 1305. godine i odmah bio primljen u službu kod tadašnjeg arhiepiskopa Jevstatija II. Posle samo godinu i po dana od monašenja dolazi do jednog od najkontroverznijih događaja u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Profimedia
 

U to vreme, Katalonska četa je harala Vizantijom i pretila da napadne i Svetu Goru, privučena njenim bogatim manastirima. Katalonska četa je bila plaćenička vojska od nekoliko hiljada prekaljenih ratnika. Pretežno su je činili Katalonci, ali je među njima bilo svakakvih probisveta i pustolova iz cele Evrope. Angažovao ih je vizantiski car za borbu protiv Turaka, ali kada je na prevaru ubio njihovog vođu, dolazi do strašne „Katalonske osvete“. Plaćenici se okreću protiv svojih dojučerašnjih poslodavaca, Vizantije, a pridružuju im se i dojučerašnji neprijatelji – Turci.

Od svog osnivanja, 1198. godine, Hilandar je bio centar srpske duhovnosti, umetnosti i obrazovanja. Svi srpski vladari su ga obilato pomagali, a naročito kralj Milutin. Osim izgradnje same manastirske crkve, Milutin je posebnu pažnju posvetio utvrđenju bedema i visokih kula. I ranije su raznorazni pljačkaši napadali manastir, ali je utvrđenje sa svojom vojnom posadom uvek odolevalo tim napadima. Sada je opasnost od „Katalonske osvete“ bila mnogo veća i ozbiljnija.

Ovoj moćnoj vojsci niko nije mogao stati na put, te je veliki deo Vizantije bio opustošen. Teška vremena zahtevala su teške odluke. Pošto je prethodni iguman manastira preminuo, po pravilu koje je u Hilandarskom tipiku odredio Sveti Sava i koje važi i danas, hilandarski monasi između sebe biraju novog igumana i tu odluku potvrđuje Vaseljenski patrijarh.

Pixabay
 

Kralj Milutin je pokazao svoju bahatost  i, protivno Hilandarskom tipiku, sazvao „Državni sabor“ u Srbiji, koji je „izabrao“ jeromonaha Danila za novog igumana Hilandara. (kao da je na tom „saboru“ neko smeo da se usprotivi Milutinovoj volji).Iako nikada pre toga nije bio na Svetoj Gori, Danilo postaje iguman Hilandara, protivno svim kanonima. Pošto je bio zaokupljen drugim problemima, kralj Milutin nije želeo da rizikuje otvoren sukob sa Katalonskom četom, već svoje odabrane vitezove, maskirane u monaške rize, na čelu sa Danilom šalje u Hilandar.

Žitije Svetog oca našeg Jovana Кronštatskog Čudotvorca

Danas slavimo i Svetog Jovana Kronštatskog Čudotvorca.

Jutarnja molitva Jovna Кronštatskog čita se kao dodatni deo jutarnjih molitvi.

Gospode Bože! Tvorče i Vladaru sveta, pogledaj milostivo u ove jutarnje sate na stvorenje Tvoje, ukrašeno Tvojim Božanstvenim likom: neka Tvoje svevideće oko – koje je nebrojeno puta svetlije od sunčanih zraka – prosveti moju dušu tamnu i umrtvljenu grehom. Uzmi od mene mrzovolju i lenjost, a daruj mi veselje i bodrost duševnu da u radosti srca svoga, svakoga časa i na svakome mestu, slavim Tvoju blagost, svetost, Tvoje bezgranično veličanstvo i beskonačna Tvoja savršenstva. Jer si Ti, Gospode, Stvoritelj moj i Gospodar života moga, i Tebi svakoga časa priliči slava od razumom obdarenih stvorenja Tvojih, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike