Ovako je govorio starac Sava pskovsko-pečerski: Budi otvoren i ljubazan prema ljudima, ali im ne povlađuj

07.01.2023

12:00

0

Autor: 24sedam

Dar opraštanja je veći od dara ispravljanja kažnjavanjem

Ovako je govorio starac Sava pskovsko-pečerski: Budi otvoren i ljubazan prema ljudima, ali im ne povlađuj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ti koji držiš do blagočešća (pobožnosti)! Sigurno ćeš čuti, možda i često, od svojih domaćih najviše, da si težak, nepodnošljiv čovek. Videćeš veliko neraspoloženje prema tebi, neprijateljstvo zbog tvoje pobožnosti, iako tvoji neprijatelji neće reći da upravo zbog tvoje pobožnosti ratuju protiv tebe.

Profimedia
 

Nemoj se zbog toga smućivati i padati u očajanje, jer đavo može zaista da uveliča do ogromnih razmera neke tvoje slabosti kojih se nisi još oslobodio kao čovek, ali seti se Spasiteljevih riječi: "I neprijatelji čovjeku postaće domaći njegovi" (Matej. 10,36), i mane svoje ispravljaj, a pobožnosti se drži čvrsto.

Profimedia
 

Gledaj na sebe bespristrasno. Zaista, da nisi težak po karakteru, naročito za svoje domaće?

Možda si mračan, grub, zatvoren, nerazgovorljiv? Raširi svoje srce za otvorenost prema ljudima i ljubaznost, ali ne i za povlađivanje.

Budi krotak, nerazdražljiv. Budi strpljiv. Samo mirna i krotka razobličenja urazumljuju ljude. Surova više ljute, nego što donose korist.

Dar opraštanja je veći od dara ispravljanja kažnjavanjem. Nemoj zbog svega da stavljaš primedbe - ponešto i trpi, prećutavši, i gledaj na to kroz prste: "Ljubav sve pokriva i sve trpi".

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike