Da li pravoslavni hrišćani smeju da slave Novu godinu? Samo na jedan način!

30.12.2022

19:00

1

Autor: M. J.

Ovo je i poslednja nedelja Božićnog posta gde bi se trebalo uzdržavati od hrane i prekomernog pića

Da li pravoslavni hrišćani smeju da slave Novu godinu? Samo na jedan način!
Ikona Svete Petke - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dok doček Nove godine za zapadni svet označava povratak u uobičajni ritam života posle praznične groznice, a u Srbiji je ovaj događaj tek uvertira u dane praznovanja. Zbog primene „novog“ - građanskog i „starog“ - crkvenog kalendara sezona praznika kod nas traje sve do polovine januara i nama svojstvene Srpske nove godine.

24sedam/Goran Sivački
 

Verski analitičar Željko Injac za 24sedam ističe da Nova godina po novom kalendaru pada u Božićnji post.

- Slavlja mogu da se praktikuju u toku posta ali umereno. Dakle ako praktikujete veru, postite, onda imate problem kako proslaviti doček Nove godine sa posnom trpezom, bez opijanja i preglasne muzike ili preteranog veselja. Dakle, nije pravoslavcima zabranjeno da slave Novu godinu ali prosto im se kalendarski ne uklapa u verski život.

Printscreen/YouTube/ novosadskatelevizija
Željko Injac

Druga stvar je recimo nedelja jer 1. januar pada u nedelju ovaj put, a u nedelju pravoslavni vernici idu na liturgiju. Kako ustati ujutro i otići na liturgiju u 9 časova ako ste bili negde na proslavi do 4 ujutro? Može ali je mučno. Znači ili ćete preskočiti liturgiju ili ćete otići mamurni na bogosluženje, a to baš i ne priliči.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

I konačno koji je smisao dočeka Nove godine sa hrišćanskog stanovišta? Šta ona znači verniku? Zapravo ne znači ništa. Oni koji nisu vernici, ne poste, ne odlaze u crkvu na bogosluženja, njima nije problem da proslavljaju Novu godinu ali šta i njima realno znači taj praznik, osim što imaju par slobodnih dana? Iščekivanje da će nova godina doneti nešto dobro je nerealni optimizam. Eto, recimo dočekivali smo 2022. s nadom da će doneti nešto lepo i dobro a ona je donela rat u Evropi. Ipak, to očekivanje i ta vera u Novu godinu jeste religijska - kaže Injac.

On dodaje da je to, zapravo, pseudoreligija, kao i verovanje da je 21. vek, vek u kome će svi problemi biti rešeni i koji je toliko progresivan da su svi ostali prethodni vekovi "u poređenju s njim mračno doba".

- Dakle to je ipak neka vrsta vere, samo za razliku od tradicionalnih religija, ta vera u progres nije jasno definisana. A i taj progres niko ne garantuje. S druge strane ne treba biti ni naklonjen pesimizmu. Jer i sama crkva obeležama po starom kalendaru molepstvijem doček Nove godine, i moli se da u njoj ne bude rata, bolesti, gladi, i drugih nesreća. Treba biti optimističan ali treba biti i realan - zaključuje Injac.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike