Na ovo smo čekali 10 godina: Ovde se šetao najveći rimski imperator, sve pršti od luksuza! (FOTO)

27.12.2022

19:15

0

Autor: Maja Kostić

Vila je bila raskošno i luksuzno antičko nasleđe u kojoj su imperatori odmarali tokom pohoda

Na ovo smo čekali 10 godina: Ovde se šetao najveći rimski imperator, sve pršti od luksuza! (FOTO)
Copyright 24sedam/Maja Kostić

Prvi arheološki lokalitet u Srbiji sa više od 1.000 kvadratnih metara mozaičkih podova starih više od 1.700 godina, u luksuznoj vili sa peristilom za koju se smatra da je predstavljala letnju rezidenciju cara Konstantina koji je rođen u Nišu od utorka je ponovo je, posle 10 godina, dostupno javnosti.

Vila je bila raskošno i luksuzno antičko nasleđe u kojoj su imperatori odmarali tokom pohoda. 
Čitavu deceniju bio je zatvoren zbog radova na pokrivanju vile nadstrešnicom, pa su mozaici među kojima je i glava mitskog čudovišta Meduze, rečno božanstvo Flavus, kukasti krst kao simbol trajanja, kao i nedavno otkrivene najveće carske terme u Srbiji, bilo skriveno od očiju javnosti.

Direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac rekla je danas, prilikom otvaranja lokaliteta, da je važno predstaviti javnosti nasleđe najvećeg rimskog imperatora. 

- Jako je važno da predstavimo nasleđe najvećeg rimskog imperatora Konstantina, ali je važno da pokažemo da smo mi spremni da to negujemo na ispravan način i prezentujemo kulturno – istorijsko nasleđe. Posetioci će moći videti vilu sa peristilom, otkriveni su mozaici, druge objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, poput ostataka dve crkve i terme. Jako je važno da ovo nalazište uključimo u školske ekskurzije - kazala je Vesna Crnoglavac arheolog i v.d. direktora Narodnog muzeja Niš.

24sedam/Maja Kostić
Medijana

Zvaničnom otvaranju prisustvovala je ministarka kulture Maja Gojković, koja je u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i drugih čelnika grada, obišla ovo značajno istorijsko nalazište. Ona je istakla da je Ministarstvo na pravi način za ovu investiciju u kulturi izdvojilo 185 miliona.

- Zaista mi je veliko zadovoljstvo da na pravi način obeležimo kraj ove godine, a to je da otvorimo zajedno danas ovo veliko arheološko nalazište „Medijana“. I da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina i što se tiče kulture, i što se tiče istorije, i arheologije nad ovim, zaista predivnim i vrednim, veoma značajnim arheološkim nalazištem. Deset godina zajedničkog rada Republike Srbije na čelu sa ministarstvom kulture, Grada Niša, ali pre svega Muzeja... i nesmemo da zaboravimo sručnjake iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručnjake iz Gradskog zavoda, arhitekte, arheologe, sve vredne ljude koji su radii sve ove godine da bi danas pred očima javnosti ovo nalazište izgledalo ovako kako izgleda, potpuno spremno za posete, ne samo turista, nego pre svega nam je želja i cilj da mlađe generacije, eksurzije završe i ovde u Nišu i da se upoznaju sa veličanstvenom istorijom čitavog prostora Srbije, ali i sa svetskom civilizacijom – rekla je Gojkovićeva. 

Ona je dodala da je tokom obilaska lokaliteta saznala od direktorke da će za nekoliko dana biti otkrivena i dva nedostajuća mozaika i da će posetioi moći da uživaju u spoju umetnosti, turizma, kulture i obrazovanja na pravi način. 

Gradonačelnica Dragana Sotirovski podsetila je da nakon zvaničnog otvaranja za posetioce,  na proleće očekuje veliku svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište.

- Tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenju u gradu Nišu, zbog svega onoga što nam je ostavio, a možda smo negde to i krili od javnosti svih ovih godina. Sada otvaramo Medijanu za posetioce, a na proleće planiramo da napravimo jednu veliku svečanost kako dolikuje, ne samo „Medijani“, već i gradu. Verujem da ćemo u narednom periodu imati i arheologe koji će dolaziti da pomožu našim arheolozima da istraže ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije i na taj način se upišemo na arheološku mapu sveta – istakla je ona.

BONUS VIDEO

https://24sedam.rs/srbija/vesti/161012/jedinstven-arheoloski-lokalitet-na-citavom-balkanu-pronaden-logor-iz-doba-rimljana-u-selu-kremna-kod-uzica/vest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike