Adolescenti pretili samoubistvom: Šta je dovelo do pet poziva Hitnoj pomoći tokom iste noći?

06.10.2020

18:55 >> 08:42

0

Autor: A. B.

Adolescenti pretili samoubistvom: Šta je dovelo do pet poziva Hitnoj pomoći tokom iste noći?
Copyright Pixabay

Hitna pomoć je iza sebe imala neobičnu noć, jer je u pet navrata zazvonio telefon od strane roditelja čija deca su pretila samoubistvom ili su bila u alkoholisanom stanju.

Jedno dete je pretilo da će oduzeti sebi život, drugo da će iseći vene, treće da će popiti lekove… I, sve su bili stariji adolescenti.

Doktorka Ivana Stefanović nema objašnjenje ovakvog spleta okolnosti, ističući da može da bude i čista slučajnost.

Ovakvo ponašanje, dodaje doktorka, treba da bude signal da je to apel mladih u pomoć.

– Ti pokušaji samoubistva, zapravo, predstavljaju apel: “Pomozi mi”. Mi smo to povezali sa stresom, sa pričom da li će biti trećeg pika korona virusa, da li ćemo ostati bez posla. Sve što odrasli preživljavaju može da se prenese i na njih. Ovo je apel za roditelje da obrate pažnju i da shvate ozbiljno njihove apele, da im je potrebna pažnja – ističe doktorka Stefanović za Telegraf.rs.

V.d. direktora Klinike “Laza Lazarević” doc dr Ivana Stašević Karličić objašnjava da ne postoji specifičan razlog kada je reč o pomenutim pozivima.

– Sama adolescencija je posebno osetljivo razdoblje života i odlikuju ga, osim formiranja stabilnog i trajnog identiteta, sklonost depresivnim stanjima, različiti poremećaji ponašanja, ali i autodestruktivnost, koja se manifestuje kroz samopovređivanje, sklonost rizičnim ponašanjima, kao što su zloupotreba alkohola, psihoaktivnih supstanci, nebezbedni seksualni odnosi, brza vožnja, i pokušaji samoubistva – ističe doktorka Stašević Karličić.

Kako sprečiti da dođe do najgorih scenarija? Teško ih je predvideti jer je često u pitanju impulsivna reakcija mladih.

– Adolescenti su posebno osetljiva grupa, s obzirom na to da u skladu sa svojim uzrastom i razvojnom fazom, dramatično doživljavaju ono što im se događa, teško podnose neuspehe, odbacivanja, razdvajanja… Postoje znaci poput povlačenja u sebe, ćutljivost, napetost, promenjlivog raspoloženja. Svakako, pomoć školskog psihologa, psihijatra i generalno zdravstvenog sistema uvek dostupna svima – dodaje doktorka Stašević Karličić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike