Slavimo Svetog Elevterija: Ceo puk rimske vojske uspeo da preobrati u hrišćanstvo

28.12.2022

05:55

0

Autor: 24sedam

Legenda kaže da je njegova moć ubeđivanja bila tolika da je svakoga uspeo da ubedi da mu poveruje da je hrišćanstvo jedina prava religija

Slavimo Svetog Elevterija: Ceo puk rimske vojske uspeo da preobrati u hrišćanstvo
4 - Copyright 24sedam/M.Sh

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Elevterija.

Ovaj svetac je ostao upamćen po tome što je čak jedan ceo puk Rimske vojske uspeo da preobrati u hrišćanstvo.

Elevterije je rođen u Rimu, a najveći deo života proveo je kao episkop u Valoni (današnja Albanija).

Legenda kaže da je njegova moć ubeđivanja bila tolika da je svakoga uspeo da ubedi da mu poveruje da je hrišćanstvo jedina prava religija.

Dobro čuvaše stado svoje dobri pastir, i umnožavaše ga iz dana u dan. Adrijan, car hristogonitelj, posla nekog vojvodu Feliksa s vojnicima, da uhvati i dovede Elevterija u Rim. Kada jarosni Feliks stiže u Valonu i uđe u crkvu, vide i ču svetog arhijereja Božjeg, najedanput se promeni srce njegovo, i on posta hrišćaninom. Elevterije ga krsti i pođe s njim u Rim, pođe veselo kao da iđaše na pir, a ne na sud i muke. 

Car naloži ljuta istjazanja na blagorodnog Elevterija: šibanje, pečenje na železnom krevetu, kuvanje u smoli, gorenje u peći ognjenoj. No silom Božjom Elevterije bi izbavljen od svih ovih smrtonosnih istjazanja. Videći ovo sve Koriv, eparh rimski, izjavi i sam, da je hrišćanin. Koriv bi mučen, pa posečen. Isto tako i Feliks blaženi. Najzad odsekoše dželati carski i česnu glavu svetog Elevterija. Kada majka dođe nad mrtvo telo sina svoga, Antija sveta, i ona bi posečena. Njihova tela preneta u Valonu, gde sveti Elevterije i do danas proslavlja ime Hristovo mnogim čudesima. Postrada u vreme Adrijana, 120. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike