Niška klinika prati svetske trendove: Doktori ugradili najnoviji tip pejsmejkera (FOTO)

19.12.2022

19:13

0

Autor: Maja Kostić

Prema rečima direktora ove klinike prof. dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmejkere na svetu

Niška klinika prati svetske trendove: Doktori ugradili najnoviji tip pejsmejkera (FOTO)
Lekari UKC Niš - Copyright Ustupljene fotografije/UKC Niš

Novi tip pejsmejkera, takozvani mikropejsmejker, implementiran je danas po prvi put na Klinici za kardiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza.

Prema rečima direktora ove klinike prof. dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmejkere na svetu. Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske.

Ustupljene fotografije/UKC Niš
 

Pejsmejker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

- Implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Nije klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo mi sa tom vrstom procedure krenuli odmah nakon Kliničkog centra Srbije - istakao je dr Kostić.

- Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra, imali smo tu mogućnost da takvu vrstu uređaja dobijemo ovde, a sve u korist naših pacijenata. To je još jedan dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

Ustupljene fotografije/UKC Niš
 

- Sve ono što se ugrađuje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmejker centru, na koji sam izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 665 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih posle Kliničkog centra Srbije - istakao je dr Kostić, i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

Prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske objasnio je da je danas u Nišu ugrađen pejsmejker zapremine 0,8 kubnih centimetara, a direktor UKC Niš dr Zoran Perišić je dodao da je težak samo dva grama.

- Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra i odavno je naš cilj da pratimo sve ono što se dešava ne samo u Beogradu, već i u svetu. Zahvaljujući ovoj proceduri pacijenti imaju manje trauma, ona je bez rizika i infekcije džepa u kojoj dolazi pejsmejker. Ugrađen je aparat koji se ne vezuje žicama, gde nema neke druge tehnologije sem ovog aparata, a sa podjednako dugačkim trajanjem baterija. Ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji - rekao je dr Perišić.

Ustupljene fotografije/UKC Niš
 

Dr Perišić je najavio da će u naredna tri meseca ovde biti urađena i ugradnja veštačke srčane vavule bez otvaranja grudnog koša. Dodao je da je dvehiljaditih godina bilo samo pet centara u Srbiji, a da ih je sada 22. To pokazuje koliko se odmaklo od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Dr Perišić je najavio i da će ovih dana u UKC Niš biti pušten u rad i četvrti akscelerator, što će mnogo značiti pacijentima sa juga Srbije koji gravitiraju ka ovom kliničkom centru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike