Kardiolog Predrag Mitrović - "čovek sa hiljadu lica": Život mu je obeležen sa tri slova M (FOTO)

07.01.2022

19:00

0

Poznati doktor za 24sedam o svoje tri "životne" ljubavi

Kardiolog Predrag Mitrović - "čovek sa hiljadu lica": Život mu je obeležen sa tri slova M (FOTO)
Profesor doktor Predrag Pedja Mitrovic 2212 2021 (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Život kardiologa Predraga Mitrovića od samog početka obeležila su tri slova M iza kojih stoje nespojive, ali za čoveka poput njega, i te kako spojive reči - medicina, muzika i matematika.

Za sebe kaže da je "čovek sa hiljadu lica", pa tako kada ne spasava živote, u svoja četiri zida svira, komponuje, a poslednjih godina počeo je i da piše.

Privatna arhiva/Predrag Mitrović
 

- Tako uplovim u neki svoj svet - započinje priču za 24sedam poznati kardiolog, koji već dugi niz godina radi u Urgentnom centru.

Rođen je u samom srcu Beograda, u Uzun Mirkovoj, blizu Kalemegdana.

- Odrastati blizu jednog velikog parka, praviti prve korake na takvom mestu, igrati se, a kasnije i sa društvom okupljati se i šetati, neprocenljivo je - kaže on.

Opisuje kako mu je iz te perspektive, kada je bio mali, i odlazak na Terazije, bilo nešto nepoznato i neistraženo, a tek šetnja do Saborne crkve - kao "put u ponor".

- Kako sam rastao, širio sam vidike i spoznavao koliki je ovo grad - priseća se Mitrović i ističe da i ako ga budemo tražili i kada bude imao 100 godina, da ćemo ga uvek naći na istom mestu.

Muzika "u krvi"

Ljubav prema muzici gajio je odmalena, a kako kaže, njegova sestra je zahvalna za to.

- Sestra je sa pet godina počela da svira klavir. Mogla je da reprodukuje šta god želi. I nekako je muzika i mene pridobila - kaže on.

Za violončelo se prijavio, zbog razmišljanja kako je "svirati i sedeti lako".

- Upisao sam se u Muzičku školu "Mokranjac", a moji roditelji su bili šokirani izborom instrumenta, te su me prebacili da sviram violinu - priča on.

Predrag Mitrović/Privatna arhiva
 

Ističe da je imao sreću da mu je celu familiju prožimala muzika.

- Ujaci su svirali gitaru, kasnije sam i ja, a kao malog vodili su me na probe, što je za mene bilo nešto veoma značajno. Ipak, nikad nisam imao pristup muzici da bi me videle devojčice. Gledao sam na to kako kroz muziku mogu nešto da kažem - navodi Mitrović i dodaje da je pored svega upisao i Muzičku akademiju.

Čudna priča

Jedna od životnih ljubavi mu je, pored muzike, i matematika, zbog čega je imao želju da upiše Elektrotehnički fakultet.

- Bio sam matematičar, voleo sam to. Hteo sam da upišem elektrotehniku, ali tada sam morao da donesem jednu važnu odluku - da li da odem sa devojkom na more pre služenja vojnog roka ili da ostanem i polažem prijemni ispit - priča kardiolog i otkriva kako je "prelomio".

24sedam/Katarina Mihajlović

- Odlučio sam se za ovo prvo. Naime, pre odlaska u vojsku trebalo je da se upiše neki fakultet. Bio sam vukovac i mogao sam bilo gde da se upišem, a nekako se prirodno nametnula medicina, jer mi je otac lekar, baka farmaceut, a i sestra je upisala medicinu - objašnjava on.

Posle studija medicine ovaj lekar je završio i Elektrotehnički fakultet.

Iz prve ruke

Počeo je da se bavi i književnošću, te je sada i autor četiri romana, u kojima je opisao rad u Urgentnom centru. Prema jednoj od njih "San urgentne noći", snimljena je i istoimena serija u kojoj su govorili i neki od pacijenata koji su bili lečeni u ovoj ustanovi.

Srce kao ključ svega

Ipak, naš sagovornik navodi da je on pre svega doktor, kardiolog i da je njegova misija da ljudima spasi života. Baš kako ga svi i znaju.

Kardiolog kaže da voli svoj poziv i da mu je "srce uvek bilo zanimljivo".

- Ono je vitalno za život. Srce bez mozga može da radi, a obrnuto ne može. Kada se bavite medicinom, morate da se usavršavate, jer sve napreduje vremenom - ističe Mitrović.

Privatna arhiva/Predrag Mitrović
 

Čak i posle toliko godina i neprospavanih noći, i življenja "na uštrb sna", ambicije ne jenjavaju.

- Da bih završio sve što želim, potrebna su mi još tri života - zaključio je naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike