Ustoličen novi nadbiskup Ladislav Nemet: Svečana misa u Katedrali Uznesenja Blažene device Marije!

10.12.2022

15:45

0

Autor: 24sedam

Pastirski štap predao mu je, u Katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu, Stanislav Hočevar koji je vodio ovu nadbiskupiju

Ustoličen novi nadbiskup Ladislav Nemet: Svečana misa u Katedrali Uznesenja Blažene device Marije!
Ladislav Nemet - Copyright Printscreen/YouTube/ KTV Televizija - Zvanični kanal

Dosadašnji zrenjaninski biskup Ladislav Nemet ustoličen je danas na svečanoj misi za novog beogradskog nadbiskupa.

Pastirski štap predao mu je, u Katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu, Stanislav Hočevar, koji je vodio ovu nadbiskupiju više od 20 godina, do odlaska u penziju.

- Želimo da sarađujemo sa svim verncima, posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja nam je ovde starija sestra, kao i sa drugim crkvama i verskim zajednicama -  rekao je Nemet, neposredno nakon ustoličenja.

Zahvalio predseniku Vučiću

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je čestitao na imenovanju i obećao da će nastaviti podrška i saradnja. Poglavar SPC patrijarh Porfirije je rekao da je Nemet "čovek ovdašnjih prostora, čovek naših naroda, neko ko je rođen i odrastao u Bačkoj i poznaje dušu svih koji žive u Srbiji".

- Ljudi koji žive u Srbiji znaju, a posebno veruju, da smo jedni drugima potrebni i da niko nije višak - rekao je patrijarh.

Kardinal iz Budimpešte Erde Peter rekao je, s obzirom na brojne biskupe iz više zamalja i naroda, kao i predstavnike SPC, da danas "hrišćansko srce Evrope" kuca u Beogradu. Kardinal je takođe rekao da je papa Franja odredio zadatak nadbiskupu Nemetu da bude "graditelj mostova".

Dosadašnji nadbiskup beoradski Hočevar zahvalio je srpskm društvu i državnim vlastima na iskazanom poštovanju prema nadbiskupiji i celoj Katoličkoj crkvi, koja želi samo da služi kulturi dijaloga.

Ladislav Nemet rođen je 1956. u Odžacima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike