Izabran naslednik Stanislava Hočevara: Papa Franja imenovao novog beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta

05.11.2022

22:17

0

Nemet je zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Stanislavu Hočevaru za 22 godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji

Izabran naslednik Stanislava Hočevara: Papa Franja imenovao novog beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta
Ladislav Nemet, novi beogradski nadbiskup - Copyright Printscreen / Youtube / Beogradska Nadbiskupija i Metropolija

Papa Franja imenovao je danas dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta za beogradskog nadbiskupa i metropolita Beogradske nadbiskupije.

- Zahvaljujem Svetome Ocu Franji na mojem imenovanju beogradskim nadbiskupom i metropolitom, na poverenju koje mi je ukazao. Moram priznati da nije lako prihvatiti ovakvu službu. Međutim, kada papa zove onda čovek i kaže da - rekao je Nemet.

Nemet je zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Stanislavu Hočevaru za 22 godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji.

Na poseban način zahvalio je Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i po godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta Stolica ne odluči drugačije, objavljeno je na sajtu Beogradske nadbiskupije.

- Za mene su u četrnaest i po godina u Zrenjaninu stvorili sliku mesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Tu će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem se dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi Zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako sarađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu možda ne zadataka, ali interesa da - istakao je novoimenovani nadbiskup.

Pozvao je sve na njegovo ustoličenje koje će biti 10. decembra 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.

Dosadašnji nadbiskup Hočevar zahvalio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i verskim zajednicama, na otvorenosti i saradnji u protekle 22 godine njegovog biskupskog služenja.

Hočevar je naglasio da je za njega uvek bilo uživanje da bude među vernicima, kao i među svim stanovnicima Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike