Kad je svanuo 5. decembar lekarski timovi na Dedinju krenuli u neverovatan pohod i oborili rekord - 25 operacija u jednom danu

05.12.2022

22:58

0

U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara - kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, ...

Kad je svanuo 5. decembar lekarski timovi na Dedinju krenuli u neverovatan pohod i oborili rekord - 25 operacija u jednom danu
Dedinje - operacija srca - Copyright Tanjug/Tanja Radovanović

Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nadmašili su sopstveni evropski rekord postignut proletos, kada je urađen 21 operativni zahvat, saopšteno je danas iz te ustanove.


U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara - kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara, navedno je u saopštenju Instituta. 

Sa 21 urađenom operacijom u jednom danu, "Dedinje" je  već na prvom mestu u Evropi, tako da, kako ističe direktor tog Instituta Milovan Bojić, ne ruše sopstvene rekorde zbog rekorda, već ovim velikim brojkama smanjuju liste čekanja, jer su kardiovaskularne bolesti u Srbiji ubice broj jedan. 

- Nažalost, decenijama smo među prvima u Evropi po broju obolelih od ove pošasti. Kardiohirurški timovi Instituta "Dedinje" jutros su krenuli u veliki pohod, u jednom danu, operisali su 25 pacijenata različite starosne dobi, od 40, pa do onih koji imaju više od 70 godina. Timovi rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog i mitralnog zalistka, koronarni bajpas, hirurgiju aorte…Ovaj 5. decembar 2022. godine ostaće, uveren sam, upisan u istoriju srpske medicine, jer ovoliki broj operacija na otvorenom srcu nijedna klinika u Evropi do sad nije postigla - rekao je Bojić, a preneto je u saopštenju.
Tanjug/Zoran Žestić
 


Dodao je da se na Institutu trude se da liste čekanja nastale u vreme korone skrate, a potom i potpuno izbrišu. 

- Iako smo i početkom ove godine imali koronu kao remetilački faktor, ipak je naša Klinika za kardiohirurgiju uspela da ovu godinu privede sa 2.200 kardiohirurških procedura. U redovnim uslovima, kao što je bilo 2019. godine, uradili smo dve i po hilјade takvih operacija, što nas je postavilo na evropski tron. Biće nam zadovolјstvo da za nekoliko dana sve ove lјude, oporavlјene ispratimo njihovim kućama - naveo je direktor Instituta. 

Kazao je da očekuje da će u narednoj kalendarskoj godini listu čekanja potpuno eliminisati. 

- Sa uslovima koje smo dobili u novoj zgradi "Dedinja 2", to dugujemo i našoj državi  i našim pacijentima - kaže Bojić. 

Tanjug/Zoran Žestić
 

Dodaje da će se od sada, prema ovom rekordu, odmeravati uspesi drugih zdravstvenih centara u Evropi i svetu. 

- Nije ovo bila puka trka za rekordima, već jasna poruka da imamo i kapacitete i stručnost, da u budućnosti lečimo mnogo veći broj pacijenata, a time i spasimo mnoge živote. Sve je funkcionisalo kao sat, bolesnici su smešteni u intenzivnu negu, svi su pod budnim okom lekara i sestara - kaže upravnik dedinjske kardiohirurgije  Slobodan Mićović u ime svojih kolega kardiohirurga koji su danas učestvovali u ovom velikom poduhvatu. 

Kako je istaknuto u saopštenju, svi timovi su funkcionisali kao jedan, a klјuč uspeha je, kako kažu, timski rad sa velikim entuzijazmom, gde niko ne pita ni koliko je sati, ni koji je dan.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike