Koje su prednosti promene karijere?

01.12.2022

10:25

0

Kažu da čovek treba da promeni bar sedam karijera u životu, kao i da je, ako stagnira na poslu duže od pet godina, došlo vreme za promenu - pozicije, poslodavca ili posla generalno

Koje su prednosti promene karijere?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako promena karijere može da bude stresna, a nesigurnost i strah od neuspeha parališući, ne smeju biti veći od prednosti koje promena karijere može da donese.

Manje stresa i veća plata

Nalazite se u određenim godinama u kojima je lako reći "Sad je kasno da krenem iz početka"? Na vašu sreću, kada se radi o karijeri i promenama koje je ponekad neophodno preduzeti, nikad nije kasno i godine su samo broj. Takođe, nakon godina iskustva, teško da zaista krećete iz početka. Zapravo krećete iz tačke u kojoj ste sada, noseći sa sobom svo iskustvo i veštine koje ste stekli na prethodnom poslu, dok iza sebe obično ostavljate nagomilani stres ili manju platu. 
Biće vam najlakše da shvatite kakvu ste karijeru izgradili ako je stavite u CV, i slobodno koristite šablon za cv pri tom jer oni imaju odlična polja koja samo treba da popunite.

Dakle, šta čini jednu karijeru? 
1. radno iskustvo
2. volonterski rad
3. kulturne akivnosti
4. trening
5. interesi

Obogatite vaš CV svime što vam se čini privlačno i dovoljno relevantno za posao na koji konkurišete. Ne zaboravite da treba da budete jedinstveni i da se izdvajate u gomili. Na kraju krajeva, vreme je za novu avanturu zvanu promena karijere. 


Sticanje novih veština

Naravno, nije sve u parama, ima ponešto i u sticanju novih veština. Rad u drugačijem koletkivu doprineće razvoju vaših kompetencija. U početku će vam najviše trebati sposobnost da se prilagodite nepoznatim ljudima i novim poslovnim zahtevima, ali to nikad ne traje toliko dugo da bi predstavljalo smetnju u radu. Jednostavno se opustite, budite ljubazni i svoji i dajte sve od sebe. Kolektiv će bez sumnje ceniti vaše prethodno iskustvo i pomoći vam da steknete praktično znanje.

Takođe, promena posla je poželjna onda kada stagnirate na jednom mestu, s jednoličnim radnim zadacima. Možda želite veću platu, menadžersko mesto, više odgovornosti, izazova, treninga, prilika za usavršavanjem. Promena posla može da pomogne da dobijete sve ili gotovo sve što ste želeli kada ste maštali o karijeri, kao što su poslovna putovanja, upoznavanje novih ljudi, izraženiju odgovornost. 

S druge strane, ako se nalazite na poslu koji vas iscpljuje i čiji ritam vam ne odgovara, onda je svakako dobra ideja da pronađete posao koji će vam više odgovarati. Promena karijere ne mora da ide samo u pravcu sticanja mnogih beneficija, ponekad je sasvim u redu želeti nešto mirnije i manje zahtevno. 

Budite hrabri i ne dozvolite da vam društvene norme diktiraju pravac u kom će vaša karijera krenuti - samo vi znate šta je najbolje za vas i koji su vam prioriteti.

Unapređena motivacija

Ponekad može doći do stagnacije na poslu, toliko da biste radije prespavali alarme i nagovorili sebe da vam taj posao uopšte ne treba. I verovatno biste bili u pravu. Onda kada izgubite motivaciju, vreme je da promenite nešto na starom poslu - svoje radne zadatke, kolektiv, šefa - ili nađete posao u drugoj kompaniji. U novom okruženju, motivacija će se pojačati što će sigurno dovesti do dramatičnih promena u performansama. Neretko je trava zaista zelenija kod komšije i promena perspektive čini čuda.

Lagani stres takođe može biti dobar za radni učinak. To je ona vrsta stresa koja vas drži na ivici, spremne na sve, i pomaže da isplivate kao pobednik u svakom novom izazovu. Međutim, gde je granica između dobrog i lošeg stresa? Kada stvari postanu preteške, i stres nepodnošljiv, to ćete prepoznati po težnji da pobegnete od posla češćim odlascima na bolovanje i iskorištavanju slobodnih dana. Tada je možda pravo vreme za promenu karijere, dok se stres nije odrazio na vaše zdravstveno stanje.

Ne razmišljate puno o tome šta može poći naopako - umesto toga, fokusirajte se na pozitivne aspekte pomene u karijeri i dajte sve od sebe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike