Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema verovanjima, danas treba izbegavati ove poslove!

02.12.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Ostavio je knjigu proročanstava o carstvu gospodnjem

Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema verovanjima, danas treba izbegavati ove poslove!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svetog proroka Avdije.

Rodom je iz sela Vitaharamska od predela Sihemskih. Živeo je na dvoru cara Ahava, ali kada je car odstupio od pravog bogopoštovanja i poklonio idolima, Avdija se nije ugledao na cara već je nastavio da služi  Bogu jedinome istinome.

A kada opaka carica Jezavelja zbog Ilije diže hajku na sve proroke Božje, Avdija sabra stotinu njih, sakri ih u dve peštere i hranjaše ih do kraja (I. Car. 18, 4).

Savremenik velikog proroka Ilije Avdija poštovao je Iliju i slušao ga u svemu kao sledbenik i učenik njegov. Živeo je 900 godina pre Hrista i upokojio se mirno.

Kada počeše da ubijaju proroke Gospodnje, Avdija uze sto proroka, i sakri ih, po pedeseg u jednu pećinu. Hranio ih je hlebom i vodom u vreme gladi. Jednom Ahav dozva Avdiju i reče:

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Pođi po zemlji na izvore i na sve potoke, eda bismo našli trave da sačuvamo u životu konje i mazge, da nam ne izgine stoka. I podeliše među se zemlju kuda će ići: Ahav otide jednim putem sam, a Avdija otide drugim putem sam.

Ostavio je knjigu proročanstava o carstvu gospodnjem. Kada je umro, sahranjen je sa svojim precima.

Prema verovanjima danas treba izbegavati fizičke poslove, a valja pospremiti kuću i zamesiti hleb.

Beseda na današnji dan govori o proslavljenju Boga zbog Hrista Gospoda


Slava Bogu! Slava Bogu u crkvi! Slava Mu zbog Hrista Isusa! Slava Mu u sve naraštaje! Slava Mu va vijek vijeka! Nikome ne priliči slava kao Bogu. Niti iko slavi Boga kao crkva Božja. Hristos je otkrovitelj Boga; otuda sva slava Bogu mora ići kroz Hrista Gospoda. Crkva će trajati kroz sve rodove i naraštaje do kraja vremena; crkva je najčistije telo Hristovo, ispunjeno silom, mudrošću i čudotvorstvom; otuda se slava Bogu diže iz crkve – iz svetinje Svetome, iz čistote Čistome. Bogu je najmilije slavoslovije iz crkve još i zbog toga što je u crkvi mnogo duša i mnogo glasova, pa ipak jednodušnost i jednoglasnost. Neka se niko, dakle, ne izdvaja iz opšteg slavljenja Boga; i neka niko i ne pomisli, da je njegovo slavljenje Boga, u odvojenosti i zasebnosti, bolje nego li slavljenje Boga u jedinstvu i u celini svih vernih. Nije istina, da se jedan član gubi u množini, te se njegov glas pred Bogom ne čuje.

 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike