Otkriće u manastiru Tumane: Pronađena grobnica velikog srpskog čudotvorca

10.10.2020

06:14 >> 10:08

0

Dok je manastirska bratija nadgledala radove na preuređenju poda crkve, ispod kamenih ploča starih oko jednog veka pred majstorima i monasima pojavio se prvo

Otkriće u manastiru Tumane: Pronađena grobnica velikog srpskog čudotvorca
Copyright Printskrin/Jutjub

Veliko otkriće desilo se četvrtak u Manastiru Tumane. Dok je manastirska bratija nadgledala radove na preuređenju poda crkve, ispod kamenih ploča starih oko jednog veka pred majstorima i monasima pojavio se prvo svod, a zatim i ostatak grobnice Svetog Zosima Tumanskog, čudotvorca i patrona Manastira Tumane.

Iako su monasi, kao i naučnici, smatrali da je grobnica ovog svetitelja zatrpana kada su ruski monasi početkom prošlog veka iz nje izneli svete mošti, pokazalo se da je stvarnost posve drugačija.

– Veliki blagoslov spustio se na ceo manastir i ceo verujući narod u Srbiji i celom svetu. Bili smo ubeđeni da su Rusi prilikom iznošenja moštiju zatrpali grobnicu jer je tada bila takva praksa, ali naišli smo na iznenađenje. U predvorju crkve, gde su uvek sahranjivani osnivači i patroni hramova, ugledali smo prvo svod grobnice, a onda i unutrašnji deo – priča  iguman Dimitrije Plećević.

Prema njegovim rečima, grobnica će tokom popravke poda crkve biti konzervirana i prekrivena staklom.

– Odlučili smo da staklom prekrijemo grobnicu kako bi vernici mogli da vide mesto gde je sahranjen Sveti Zosim, zbog koga i dolaze na ovo mesto. Oni dolaze da mu se poklone, da traže i da dobiju blagoslov. Sada će moći da se poklone i svečevom grobu, koji je kroz vekove mnogima donosio isceljenje i spasenje. Verujemo da će vernicima to mnogo značiti, kao što znači i nama – rekao je iguman.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike