Koronavirus se širi kao požar: Dr Kisić otkrila koja su najrizičnija mesta za prenos kovida!

10.10.2020

09:50 >> 12:46

0

Autor: autor26

Po pravilu smo primetili da dolazi do širenja virusa na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima, istakla je zamenica direktora Instituta Batut

Koronavirus se širi kao požar: Dr Kisić otkrila koja su najrizičnija mesta za prenos kovida!
Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”, izjavila je danas da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ponovo uvedeno “zato što su oni prepoznati kao jedna od najrizičnijih mesta za širenje koronavirusa”.

Ona je dodala da je bilo dana kada se navodilo da se 50 odsto novozaražanih u populaciji između 25 i 40 godina inficiralo na okupljanjima uveče, kada se ljudi opuste i prekinu da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

– Po pravilu smo primetili da dolazi do zaražavanja na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima, nakon čega obično sledi dalje zaražavanje unutar porodice – dodala je Kisić Tepavčević.

Navela je i da se epidemiološka slika, koja je u Srbiji povoljnija od svih država u okruženju, “nije desila slučajno”, kao i da su pet odsto obolelih od kovida-19 činili turisti koji su dolazili iz inostranstva.

– Većina se vratila u preporučenom periodu, a naši turisti su mogli da se prepoznaju zato što su i na moru uglavnom nosili maske – kaže Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da predstoji hladno vreme, kada se respiratorne infekcije očekuju, da koronavirus nije imao sezonalnost, što se prethodno očekivalo, kao i da se “širi kao požar u šumi” svaki put kada mu to dozvole ublažavanjem mera.

– Epidemiološka situacija nikada neće biti sigurna dok god virus kruži u populaciji – rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike