Kiša će danas padati sa prekidima, ali pazite se olujnih udara vetra! Na snazi i dalje upozorenja RHMZ-a

22.11.2022

05:40

0

Autor: S.Č.

Duvaće umeren i jak, u košavskom području sa olujnim udarima, jugoistočni vetar

Kiša će danas padati sa prekidima, ali pazite se olujnih udara vetra! Na snazi i dalje upozorenja RHMZ-a
Vremenska prognoza - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Kako je Republički hidrometeorološki zavod najavio, pred nama je pretežno oblačno jutro, pre podne uglavnom suvo, posle podne mestimično sa kišom.

Duvaće umeren i jak, u košavskom području sa olujnim udarima, jugoistočni vetar.

Najniža temperatura od 1 do 5 °C, najviša od 10 do 15 °C.

Da podsetimo, RHMZ izdao je upozorenje zbog obilnih padavina i mogućih poplava, koje je na snazi do 23. novembra. 

Nevreme i obilne padavine u protekla tri dana izazvale su bujice i plavljenja na području Tutina, Pešterske visoravni, Novog Pazar i Prijepolja. 

Predsednik Opštine Tutin Salih Hot je rekao da je u toj opštini već proglašena vanredna situacija i da je samo na području grada poplavljeno oko trideset objekata. I u opštini Prijepolje je podivljala reka Lim. 

- U utorak, 22.novembra, na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 metara na sat. Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju - navodi se u upozorenju na olujnu košavu za područje Srbije. 

 

printscreen/RHMZ
 

 

Kada je reč o stanju na rekama u upozorenju se navodi da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Sneg se očekuje na planinama u jugozapadnoj Srbiji uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm.  U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar.

Na slivu Zapadne Morave juče proglašena vanredna odbrana od poplava

Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna.

Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike