U Srbiji je za 10 godina ubijeno skoro 300 žena, a jedan razlog najčešće ih je terao da žive pored krvnika: Od 2023. sve će se promeniti!

16.11.2022

13:30

0

Autor: S.Č.

Iskustvo u radu u slučajevima nasilja u porodici pokazalo je da je jedan od razloga zašto žene ostaju u disfunkcionalnim i nasilnim porodicama i njihova ekonomska nesamostalnost

U Srbiji je za 10 godina ubijeno skoro 300 žena, a jedan razlog najčešće ih je terao da žive pored krvnika: Od 2023. sve će se promeniti!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Podaci o porodičnom nasilju u godinama iza nas upućuju na veoma zabrinjavajuće brojke. Tako su od početka 2022. godine do danas ubijene 23 žene. Alarmantni podaci pokazuju da je do septembra ove godine ubijeno gotovo isto žena koliko je ubijeno tokom cele prošle godine.

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu održala je danas satanak sa predstavnicima Gradskog centra sa socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Autonomnog ženskog centra i koordinatorkama za nasilje u porodici u svim osnovnim javnim tužilaštvima na području stvarne i mesne nadležnosti VJT u Beogradu.

Pixabay
 

 

Na sastanku je, na inicijativu Koordinatorke, dogovoreno da se od januara 2023. godine počne sa implementacijom programa zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja na teritoriji svih opština u Beogradu u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja. 

U 2021. godini život mučki izgubilo 20 žena

U Srbiji je od januara do decembra 2021. godine više od 20 žena ubijeno u nasilju u porodici, a tokom epidemije korona virusa zabeleženo je 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja o čemu svedoči i podatak da se Autonomnom ženskom centru na početku vanrednog stanja, toko 2020. godine javio trostruko veći broj žena.

Ovaj program, u pilot varijanti, već je sproveden u saradnji Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Autonomnog ženskog centra, i dao je zavidne rezultate.

- Njegov cilj je da se ženama sa iskustvom porodičnog nasilja, koje su ekonomski zavisne, ne mogu da se zaposle ili kojima su nasilni supružnici ili partneri zabranili da rade, da mogućnost da rade i ekonomski se osnaže, te da izađu iz nasilne atmosfere - saopšteno je iz Tužilaštva.

Crne brojke u 2020. godini

Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

„Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine", navela je u svom saopštenju nevladina ogranizacija Autonomni ženski centar, objavljena na Međunarodni dan borbe protiv femicida, 6, decembra 2020. godine..

Najmanje 30 dece je ostalo bez majke - među njima 11 maloletnih, saopšteno je tada.

U narednom periodu biće izrađene smernice za postupanje i pružanje podrške svim grupama/podgrupama za koordinaciju i saradnju, kako bi se sa implementacijom programa krenulo već od janura sledeće godine.

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje VJT u Beogradu najavila je da će nastaviti da aktivno učestvuje i prati implementaciju ovog modela na području celog Beograda.

Pixabay
 

Podsećamo da su žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, mahom osobe ženskog pola, što upravo daje rodnu komponentu ovom vidu nasilja, koje je često posledica nejednake raspodele moći između muškaraca i žena.

Za 10 godina u Srbiji ubijeno skoro 300 žena

U poslednjih 10 godina 298 žena u Srbiji ubio je partner ili drugi član porodice.

Moguće je da je broj ubijenih žena i veći budući da možda nisu svi slučajevi dospeli u medije, a nije moguće utvrditi koliko žena umre od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

Ova moć se pre svega ogleda kroz ekonomski položaj žena, a iskustvo u radu u slučajevima nasilja u porodici pokazalo je da je jedan od razloga zašto žene ostaju u disfunkcionalnim i nasilnim porodicama i njihova ekonomska nesamostalnost.

Mogućnost zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja predviđena je i Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, ukoliko u konkretnom slučaju postoji potreba za pružanjem ovakvog vida podrške.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike