Grad Novi Sad obeležio gradsku slavu Ðurđic: Ikona, sveća i trpeza simboli duhovne snage i zajedništva

16.11.2022

13:15

0

Gradonačelnik Milan Ðurić rekao je na svečanosti da je Sveti Georgije zaštitnik grada i svih Novosađana

Grad Novi Sad obeležio gradsku slavu Ðurđic: Ikona, sveća i trpeza simboli duhovne snage i zajedništva
Novi Sad je obeležio gradsku slavu Đurđic - Copyright novisad.rs

Slava Grada Novog Sada, praznik Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija - Ðurđić, svečano je obeležena danas u Sabornom hramu svetom arhijerejskom liturgijom, a zatim sečenjem i osveštavanjem slavskog kolača u Gradskoj kući.


Gradonačelnik Milan Ðurić rekao je na svečanosti da je Sveti Georgije zaštitnik grada i svih Novosađana.

- Ja sam danas najponosniji na vas što smo svi ovde zajedno, što obeležavamo našu slavu. Kao što svaki dom ima svog zaštitnika, tako i naš grad ima svog. Neka nas ljubav i sloga udruženi vode i želim nam da budemo zajedno u savladavanju svih izazova koji su pred nama - kazao je Ðurić i čestitao slavu svim sugrađanima.

Profesorka Vesna Turkulov bila je kuma novosadske slave godinu dana, a novi kum je generalni sekretar Skupštine Vojvodine, Nikola Banjac.

- Ovde dolaze ljudi u miru i ljubavi, a ova trpeza, sveća i ikona pomoći će nam da se prosvetlimo i postanemo duhovno jači. Vera nam je neophodna da bismo obavili velika dela za koja nas je narod izabrao i za koja smo odgovorni. Ostanimo ovako ujedinjeni i svake naredne godine. Hvala na časti da budem kum slave. Neka živi naša otadžbina Srbija -  poručio je Banjac.

Slavski kolač osveštao je episkop valjevski Isihije, koji kaže da se obradovao pozivu vladike Irineja da dođe u grad u kojem je duhovno uznikao i rastao.

- Sveti Georgije je svetitelj i njegova ličnost spaja sve nas i to ne samo hrišćane već i drugu braću i sestre. Njega crkva zove se i pobedonosac, jer je silom božjom postao pobednik boreći se za svoju veru. Slavimo i prenos njegovih moštiju u hram koji je podigao narodu u Palestini. Obeležavamo i obnavljanje te crkve u kojoj se skupljaju podjednako hrisćani i muslimani. Neka su molitve svetog mučenika Georgija sa Novim Sadom - poručio je valjevski episkop.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike