Najmanja prevremeno rođena beba u Srbiji ima svega 700 grama: Žene dobre volje heklaju za heroje u inkubatoru i time im daju prvi zagrljaj!

16.11.2022

12:10

0

U Srbiji je više od 500 žena, koje su na inicijativu jedne majke, čija je beba prevremeno rođena, počele da heklaju „hobotnice čudesnice"

Najmanja prevremeno rođena beba u Srbiji ima svega 700 grama:  Žene dobre volje heklaju za heroje u inkubatoru i time im daju prvi zagrljaj!
U Srbiji se godišnje prevremeno rodi oko 4.000 beba - Copyright Pixabay

U Srbiji se svake godine pre vremena rodi oko 4.000 beba. Borba malenih heroja je neprestana, a neonatologija je veoma napredovala poslednjih decenija - razvojem tehnike, tehnologije, znanjem lekara i sistemima u kojima se oditelji pridružuju nezi novorođenih beba.

Najmanja beba na intenzivnoj nezi u Institutu ima malo manje od 700 grama.

Prim. dr Radmila Mileusnić Milenović, direktorka Instituta za neonatologiju rekla je da je u tom institutu prosečno trajanje hospitalizacije za prošlu godinu 39,12 dana.

- Neke bebe su tu dve nedelje, a neke i po šest meseci i godinu dana. Na intenzivnoj nezi je 20 dece, skoro su nam popunjeni kapaciteti. Ukupno u Institutu je 106 pacijenata - ističe dr za RTS Mileusnić Milenović. Institut za neonatologiju leči prevremeno rođenu decu i decu rođenu u terminu.

Dr Mileusnić ističe i da pored toga što je smanjen natalitet u celom svetu povećan je broj rađanja dece ispod 40-te gestacione nedelje.

- Naši podaci su da je procenat prevremeno rođenje dece izneđu 6,4 do 6,8 procenata, a u svetu se kreće od pet do 18 procenata. Najčešći razlozi su bolesti majke. Tu spadaju hronične bolesti, dijabetes, infekcije, kao i uzrast majke. Smatra se da je rizikofaktor ispod 18 godina i iznad 35 - napominje dr Mileusnić Milenović. Na ovom Institutu posete za roditelje su dozvoljene dva puta nedeljno. 

Pixabay
 

Ko su žene koje pomažu u bitkama najmanjih heroja?

Žene koje su voljne da budu podrška u bici najmanjih heroja, heklaju medicinska pomagala koja u prvi mah izgledaju kao igračke. Ta pomagala zovu se "Hobotnice čudesnice". Ove heklane hobotnice su zapravo medicinsko sredstvo koje pomaže bebama u inkubatorima da se osećaju smirenije i sigurnije.

Pipci hobotnice imitiraju pupčanu vrpcu, pa se beba oseća kao da je u maminom stomaku. Od toga su smirene, stabilizuje im se disanje.

 

 

Hobotnice se izrađuju po tačnim dimenzijama i od materijala su koji nisu štetni za bebe.  Medicinsko osoblje sa neonatoloških odeljenja ističe da su upravo te heklane životinje praktično prvi zagljaji za bebu i prvi "drugari" u njihovom prevremeno započetom životu. 

 

 

Žene koje ih prave prihvataju donacije isključivo u materijalu, a otvorene su da prime svakog ko želi da nauči da hekla i priključi se ovoj humanoj misiji.

U Srbiji je više od 500 žena, koje su na inicijativu jedne majke, čija je beba prevremeno rođena, počele da heklaju „hobotnice čudesnice".

To pomoćno medeicinsko sredstvo za bebe u inkubatorima prvo se pojavilo u Danskoj, ali se polako širi i u drugim zemljama.

Najmanja beba u svetu je imala 240 grama. Rođena je u Japanu. U svetu se svake godine rodi više od 15 miliona beba pre vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike