Detaljna prognoza do kraja meseca: Jedan dan temperatura će pasti na nulu, a onda dolazi subota koja će sve promeniti

16.11.2022

13:00

0

Autor: R.M.

Naša zemlja će biti pod uticajem talasa vlažnog vazduha sa Atlantika, ali i priliva hladnog vazduha sa severa i severoistoka

Detaljna prognoza do kraja meseca: Jedan dan temperatura će pasti na nulu, a onda dolazi subota koja će sve promeniti
Magla - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Druga polovina novembra doneće veliku promenu vremena u celoj Evropi, pa i Srbiji, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

- Hladan artički vazduh zahvatiće severni deo i deo istočne Evrope do Karpata. U tim krajevima temperature će biti ispod nule. i očekuju se ledeni dani. kada najviša dnevna temperatura ne prelazi 0 stepeni celzijusa. Istovremeno, serija talasa vlažnog atlantskog vazduha kretaće se preko zapadne i južne Evrope ka Balkanskom poluostrvu. Naša zemlja će biti pod uticajem talasa vlažnog vazduha sa Atlantika, ali i priliva hladnog vazduha sa severa i severoistoka - kaže on.

Tako će već sutra veći deo dana biti oblačno i svežije, kiša će u prepodnevnim časovima prestati, dok će po podne i krajem dana doći do delimičnog razvedravanja. 

- Vetar slab i umeren, severozapadni. Maksimalna temperatura u manjem padu, kretaće se od devet do 13 stepeni. U petak, 18. novembra, uslediće jače naoblačenje sa kišom u većem delu

zemlje. Sa ovim naoblačenjem počeće i priliv hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka, koji će u dane vikenda 19 i 20. novembra usloviti pad temperature i sneg, prvo na planinama, a u noći između subote i nedelje i nedelju pre podne i u brdovitim predelima iznad 300-400 metara nadmorske visine - kaže on.
Pixabay
Biće i snega na planinama

Dodaje da se ponegde sneg očekuje i u nižim predelima, a u nedelju minimalna temperatura od 1 do 4 stepena, a maksimalna temperatura od 3 do 7 stepeni. 

- U ponedeljak, 21. novembra, hladno tokom dana, prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren severozapadni. Najniža jutarnja temperatura od  0 do 3 stepena, a najviša od 4 do 8 stepeni. Od utorka, 22. novembra, sa pojačanim jugoistočnim vetrom, poznatijim kao košava, počinje priliv nešto toplijeg vazduha sa jugozapada koji će usloviti manji porast dnevnih temperatura. Do petka, 25. novembra, smena sunca i oblaka, povremeno uz uslove za kišu, a na višim planinama sneg. Najviša dnevna temperatura kretaće se u ovom periodu od 8 do 13 stepeni. Zatim od subote, 26. novembra, oblačno i sve hladnije, povremeno sa padavinama. Usled postepenog pada temperature, snega može biti i u nižim predelima - objasnio je meteorolog.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike