Mitropolit Joanikije: Prava vera nikada ne deli ljude, već ih zbližava - ljubav koja je spremna na žrtvu silna je i neustrašiva

09.11.2022

11:26

0

Nažalost, sukoba je bilo mnogo u našem narodu, sve do skoro, pa i do dan danas. Ostale su podele, ostali su razdori. A tome se raduju samo naši neprijatelji

Mitropolit Joanikije: Prava vera nikada ne deli ljude, već ih zbližava - ljubav koja je spremna na žrtvu silna je i neustrašiva
Mitropolit Joanikije - Copyright AP Photo/Risto Božović

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije poručio je da prava vera nikada ne deli ljude, već to radi politika, interesi, mržnja, strast i pakost.

- Politika deli, interesi dele, strasti, mržnja i pakosti… To deli ljude. A prava, istinska vera nikada ne deli nego zbližava ljude, poručio je mitropolit u besedi u manastiru Svetog Dimitrija Solunskog Čudotvorca na Boanu Kadića kod Danilovgrada.

Govoreći na jučerašnji praznik Mitrovdan, mitropolit je podsetio da je u ratu u Bosni i Hercegovini na ovaj praznik bilo veliko stradanje hercegovačkog grada Nevesinja.

- A neki Svetogorac molio se Bogu i video Svetog Dimitrija okrvavljene vojničke uniforme. Pitao ga je, po toj priči: Sveti, šta to bi? A on je rekao: Sad sam se vratio iz Hercegovine. Ta priča ide kroz narod da je Sveti Dimitrije, kao što jeste, toga dana ratovao s mladićima iz Nevesinja i zajedno s njima ga odbranio, ispričao je mitropolit Joanikije.

Objasnio je da je ljubav koja je spremna na žrtvu silna i neustrašiva.

Istakao je da nije slučajno što je baš na ovom mestu nikla crkva Svetog Dimitrija, crkva pomirnica.

- Kao da se manastir Ostrog spustio ovde. I jeste, jer je metoh manastira Ostroga. I svaka naša crkva je crkva pomirnica, posebno ova. To svedoči i cela njena istorija. Ova crkva, iako je nova, ona već ima veliku istoriju jer sadrži u sebi veliko pamćenje. I mnogo je važno radi sveopšteg pomirenja što je ova crkva podignuta, rekao je vladika Joanikije, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Podsetio je da nije bio samo jedan sukob u Crnoj Gori, u Bjelopavlićima između vlasti i naroda u to vreme.

- Nažalost, tih sukoba je bilo mnogo u našem narodu, sve do skoro, pa i do dan danas. Ostale su podele, ostali su razdori. A tome se raduju samo naši neprijatelji. A svaki onaj od nas koji bi se radovao takvim sukobima, takvim podelama i razdorima nije na pravom Božjemu putu. Nije na putu Svetog Petra Cetinjskog, nije na putu Njegoševom i Svetog Vasilija Ostroškog. Takav bi trebao da se pokaje..., poručio je, između ostalog, mitropolit.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike