Važnost molitve za mir: Porfirije i Koh o značaju unapređenja saradnje dve crkve

28.10.2022

18:42

0

Kardinal Koh je patrijarhu preneo pozdrave i najbolje želje Pape Franje i pohvalne ocene Patrijarhovog delovanja u Hrvatskoj, posebno naglašavajući poruke koje je uputio prilikom nedavne posete Vukovaru

Važnost molitve za mir: Porfirije i Koh o značaju unapređenja saradnje dve crkve
patrijarh porfirije (2) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije i članovi Svetog mitropolit Joanikije i episkopi Irinej i Fotije primili su danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Kardinala Kurta Koha, predsednika Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana i kopredsedavajućeg Bogoslovske komisije za dijalog između Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve.

Sagovornici su naglasili da nastavak dijaloga i dalje unapređenje saradnje između Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve otvaraju mogućnost još snažnijeg i doslednijeg svedočenja jevanđelskih vrednosti neophodnih današnjem svetu, a posebno Evropi.

Patrijarh Porfirije je gosta upoznao sa zajedničkim nastojanjem da SPC i Rimokatolička Crkva u Hrvatskoj i Sloveniji uspostave i unaprede međusobnu saradnju na jevanđelskim osnovama na dobro svih.

 

 

Kardinal Koh je patrijarhu preneo pozdrave i najbolje želje Pape Franje i pohvalne ocene Patrijarhovog delovanja u Hrvatskoj, posebno naglašavajući poruke koje je uputio prilikom nedavne posete Vukovaru.

Sagovornici su istakli važnost molitve, naročito molitve za mir i molitve jednih za druge. Patrijarh Porfirije je govoreći o ranijim susretima sa Papom Franjom zamolio kardinala Koha da Papi prenese njegove lične pozdrave i veliku zahvalnost SPC na stavu Svete Stolice o Kosovu i Metohiji.

Episkop bački Irinej i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar su upoznali gosta sa višedecenijskom uspešnom saradnjom dveju Crkava u Srbiji.

Irinej je govoreći o ozbiljnim problemima koje Crkve i verske zajednice u Srbiji imaju u ostvarivanju na zakonu ustanovljenog prava na izvođenju verske nastave u državnim školama, kao i o saradnji dveju crkava u procesu restitucije nepravedno oduzete imovine, naglasio da se SPC zastupajući jednaka prava za sve drži načela da od države i društva ništa ne traži za sebe što ne traži za Rimokatoličku Crkvu, crkve reformacije, Islamsku i Jevrejsku zajednicu.

Arhijereji SPC su posebno istakli izvanrednu bratsku saradnju sa nadbiskupom Hočevarom tokom svih godina njegove službe u Beogradu.

 

 

Mitropolit Joanikije je govorio o nameri da na početku svog mitropolitskog rada na principima koje naša Crkve primenjuje u Srbiji pokrene intenzivniji dijalog i saradnju sa Rimokatoličkom Crkvom u Crnoj Gori, sa namerom da na osnovu temeljnih ugovora koje obe Crkve imaju sa državom, ostvare i druga prava koja im pripadaju, posebno izvođenje verske nastave u državnim školama i restitucije.

Kardinal Koh je, nadovezujući se na arhijereje koji su govorili o verskoj nastavi, naglasio da je pitanje katihizacije veoma važno za obe Crkve, da je od ključnog i vitalnog interesa za buduće naraštaje.

U razgovoru je potvrđena nužnost unapređenja dijaloga dveju crkve kako na vaseljenskom tako i na pomesnom nivou.

Posle prijema u Patrijaršijskom dvoru Porfirije je visokog gosta iz Vatikana i njegovu pratnju poveo u obilazak hrama Svetog Save.

Prijemu su prisustvovali Preosvećeni Episkop marčanski g. Sava, šef kabineta Patrijarha srpskog, i g. Dušan Stokanović, upravnik Informativno-izdavačke ustanove Srpske Pravoslavne Crkve, dok su u pratnji visokog gosta bili, osim nadbiskupa Hočevara, monsinjor Simon Bolivar Sančez Karion, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu, velečasni Jaromir Zadrapa, sekretar za Istočne Crkve u Papskom savetu za unapređenje jedinstva hrišćana i velečasni Mihael Sokol, sekretar beogradskog Nadbiskupa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike