Ministar Vučević otkrio gde su sve uočeni špijunski dronovi: Osmatrali položaje Vojske Srbije

02.11.2022

07:55

0

Autor: J. S. J.

Ministar odbrane je poručio da ćemo apsolutno štititi nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije, našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom

Ministar Vučević otkrio gde su sve uočeni špijunski dronovi: Osmatrali položaje Vojske Srbije
Vojska Srbije - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević govorio je jutros o letelicama dronovima koje su uočene iznad kasarni na Merdaru i okolini Raške. 

- Ne samo juče, već prethodna tri dana naša vojska uočava određene objekte, bespilotne letelice, koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja, u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji KiM, čak sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije, odnosno pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih vojnih objekata, odnosno kasarni. Nije to samo pitanje ulaska u Raški okrug, Vojska Srbije ima saznanja, odnosno uočila je objekte i u pravcu kretanja preko Nišavskog i Topličkog okruga – kazao je Vučević za RTS, i dodao: 

- Imajući u vidu iskustva i na ukrajinskom frontu, u kontekstu sporog administrativnog donošenja odluka, predsednik Republike je, kao vrhovni komandant, Vojsci Srbije izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude uklonjen.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

 

Ministar odbrane je poručio da ćemo apsolutno štititi nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije, našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

Takođe je istakao da Vojska Srbije ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki takav zadatak.

Naveo je i da "migovi 29", nisu patrolirali zbog dronova, oni su vršili, kao što je i premijerka rekla, redovno policijsko patroliranje - navodi Vučević.

- Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, "migovi-29", nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama - vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba. Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovi na ove izazove - dodaje ministar odbrane.

Ne mogu da kažem čiji su to dronovi, ali dolaze sa teritorije KiM, kaže Vučević.

- Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta - napominje ministar.

- U toku isu velike vežbe, u smislu prostornog zahvata, koje su nazvane "Manevri 22". Očekujem da sutra predsednik Republike poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe - kaže Vučević.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova - da se Vojska Srbije koncentriše na administartivnim linijama, da ulazi u KZB suprotno Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.

- Praveći bauk od toga, neko pokušava da kroz to nadziranje, špijuniranje, dođe do nekih informacija - istakao je Vučević.

Vojska obavlja svoje aktivnosti kako je zacrtano, čuva svoje oružje i oruđe, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to nije društvo ljubitelja markica ili lepih pesama, to je oružana sila koja brani državu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike