Ostavio tenk da bi bio čobanin, a pušku i uniformu zamenio ovcama i sirom: Znam šta pričaju, šta žele, na šta mi se žale! Sve ih razumem

31.10.2022

07:05

0

Autor: Maja Kostić

Ivan je 20 godina bio u elitnoj jedinici, a kada se više nije pronalazio u tome, odlučio je da ode u planinu

Ostavio tenk da bi bio čobanin, a pušku i uniformu zamenio ovcama i sirom: Znam šta pričaju, šta žele, na šta mi se žale! Sve ih razumem
Ivan Kostić - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Posle dugogodišnje profesije u Vojsci Srbije kao tenkista Ivan Kostić iz Pirota odlučio je da pušku i uniformu zameni ovcama i sirom. 

Spojio je posao, hobi i zadovoljstvo i svoj spokoj pronašao na obroncima Stare planine gde svakodnevno pase njegovo stado koje broji oko 160 ovaca

- Pošto se nisam više pronalazio u tom poslu, odlučio sam da se bavim ovim koji ima geografsko poreklo, kulturu, tradiciju, a isto tako i brend. A u ovo slučaju, to je bilo ovčarstvo. Kada sam počeo sa time, i da pravim neke svoje finalne proizvode od mleka, odlučio sam da to zaokružim u nekom sistemu organske poljoprivrede i proizvodnje, tako da čitavo ovo stado je u sistemu organske proizvodnje - objasnio je on.

24sedam/Maja Kostić
Ivan otišao na planinu da čuva ovce

Posao pastira od kojeg mnogi beže, Ivanu je bio dugogodišnji san.

- Ja upravo u tome vidim šansu, što svi beže od ovog posla, stide se. A ja u ovom stadu vidim šansu i profit. Plus gajim ljubav i hobi prema svim ovim životinjama. Imam komunikaciju i sa psima i životinjama. Znam šta pričaju, šta žele, na šta mi se žale. Sve ja njih to razumem, kao i oni mene. Prepoznaju moj glas i moje dobronamerne misli – govori nam on. 

Ivan je tek na početku novog posla, ali već ima velike planove. Trenutno proizvodi organsko ovčije mleko, proizvode od mleka i pirotsko jagnje. 

- Planovi su moji da proširim kapacitete. Sada imam u stadu 160 ovaca, da na proleće krenem sezonu sa nekih 300 muznih majki, da ih imamo u laktaciji toliko, gde će nam biti prosečna proizvodnja negde oko 300 litara ovčijeg organskog mleka dnevno – priča za „24sedam“ bivši tenkista. 

24sedam/Maja Kostić
Razume šta mu životinje poručuju

Posao kojim je odlučio da se bavi u Pirotu radi tek dvoje ili troje proizvođača, a ono što je zanimljivo za gazdinstvo Kostića je to što je u pitanju izuzetno mlado gazdinstvo koje tek planira da se ozbiljno bavi ovim poslom dugi niz godina.

- Ja sam odlučio da se ovim poslom bavim još dugo, a ne samo na kratke staze, jer sam se pronašao u njemu. Ovo je posao u kojem zaista uživam – priča nam on.

Sve proizvode od mleka Ivan pravi ručno, onako kako se u pirotskom kraju vekovima to radilo, pre nego što su izmišljene mašine.

- Muža se obavlja ručno, pravljene sira takođe. Postoje alati za to, bez kojih je neizvodljivo raditi taj posao, ali to nisu mašine. Izbegavamo plastiku, sve što nije organsko. Gotovo sve obavljam sam, od skora imam tu jednog radnika koji mi pomaže oko ispaše ovaca i muže, a sir lično pravim ja – govori nam Ivan.  

24sedam/Maja Kostić
Ivanove ovce

On kaže da mu nije bilo teško da oružje i uniformu zameni mužom i sirom. 

- Raditi isti posao 20 godina, koji vam je dosadio, ne gajite nikakvu ljubav prema tom poslu, nego radite eto da bi vas sistem prepoznao, da bi vas društvo prepoznalo, verujte mi da veoma lako se preorjentišete na drugi posao koji niko neće da radi. Ja u ovom poslu nemam konkurenciju, van nje sam - objasnio je Ivan

24sedam/Maja Kostić
Ivan ima velike planove u ovčarstvu

 

Kupio je zemlju, stado i krenuo od nule. 

- Od minus beskonačnog sam krenuo i što se tiče znanja, i odabira rase, soja, što se tiče svega. Naišao sam na prijateljsku ruku lokalne samouprave koja mi je preko konkursa za mlade poljoprivrednike pomogla pa sam iskoristio sva ta sredstva i usmerio u kupovinu i nabavku reproduktivnog materijala - kaže Kostić.

Jedini problem na planini za Ivana i njegovo stado je neprestana opasnost od vukova.

- Problem sa vukovima je neprekidan i to je sve priroda. Oni imaju svoj svet, mi imamo naš. Mi se od njih branimo pomoću ozbiljnih ovčarskih pasa koje imam ovde na gazdinstvu. Ne dozvoljavaju da se iko ko je zlonameran približi farmi i ovcama – priča nam Ivan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike