Nikad topliji 1. novembar! U Srbiji sutra natprosečne temperature, srčani bolesnici posebno da obrate pažnju

31.10.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Prema novim informacija, najtopliji grad u utorak će biti Loznica, sa 27 stepeni, a za njim i Beograd sa 26 stepeni

Nikad topliji 1. novembar! U Srbiji sutra natprosečne temperature, srčani bolesnici posebno da obrate pažnju
Tan2022-5-3_125020770_2 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Srbiji će sutra biti natprosečno toplo i iznad većeg dela zemlje sunčano vreme, dok će ujutru na severu, po pojedinim kotlinama i duž rečnih dolina biti kratkotrajne magle i niske oblačnosti, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Prema novim informacija, najtopliji gradovi u utorak će biti Loznica, sa 27 stepeni, a za njim i Beograd sa 26 stepeni.

Duvaće slab do umeren vetar, južni i jugoistočni. Najniža temperatura biće od tri do 11 stepeni, najviša dnevna od 23 do 28.

Foto: RHMZ/Printscreen
 

U Beogradu će sutra biti sunčano i toplo vreme, posle jutarnje kratkotrajne magle na širem području grada. Duvaće slab vetar, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura biće od osam do 11, najviša dnevna oko 27 stepeni.

U Srbiji se u sredu ujutru i pre podne na severu i zapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima očekuje umereno naoblačenje, ponegde uz slabu kratkotrajnu kišu. U četvrtak će biti pretežno sunčano vreme, a u petak će uslediti postepeno naoblačenje, sa umerenim i jakim vetrom u košavskom području i u planinskim predelima. Uveče i tokom noći u većem delu zemlje biće kiša i pljuskovi.

U subotu će biti pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom. U nedelju će na severu i zapadu zemlje doći do razvedravanja, a u ostalim predelima i dalje će biti pretežno oblačno, ponegde s kišom. Početkom sledeće sedmice biće promenljivo, uglavnom suvo vreme.

Biometeorološka prognoza za utorak, 1. novembar

Meteorološke prilike će biti relativno povoljne za hronične bolesnike, ali se oprez ipak savetuje osobama sa srčanim problemima i astmatičarima. Moguće meteoropatske reakcije su promenljivo raspoloženje i glavobolja.

Profimedia

Pamti se i rekord iz 2019, skoro 100 godina novembar nije bio tako topao.

I novembar 2019. u Beogradu, sa prosečnom srednjom dnevnom temperaturom od 12,4 stepena, ostaće zapamćen kao drugi najtopliji u istoriji prestonice. Ne čude ni tadašnji podaci koje je izneo Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) da je iza nas tada bio najtopliji jedanaesti mesec u poslednje 93 godine, odnosno da je samo jednom od kada se vrše meteorološka merenja u našoj zemlji bilo toplije. Rekord je, naime, ostao u vlasništvu 1926. godine kada je prosečna srednja dnevna temperatura u novembru u Beogradu iznosila čak 13,0 stepeni.

Deset najtoplijih novembara u Beogradu

Sam pogled na tabelu deset najtoplijih novembara u prestonici svih vremena ide na ruku meteorolozima koji zagovaraju tezu da se hladni i topli talasi ponavljaju u ciklusima, pa smo tako vrele novembre imali u trećoj (1923. i 1926.) i sedmoj deceniji (1963. i 1969.) 20. veka, ali i u ovoj aktuelnoj (2012, 2013, 2019).

Zagovornici teze globalnog zagrevanja, međutim, mogu da istaknu kako je šest od deset najtoplijih novembara zabeleženo baš u novije doba, u 21. veku.

Prosečna srednja maksimalna temperatura u novembru bila je 17,0 stepeni.

- Najtopliji je bio 5. novembar kada je najviša dnevna temperatura u Beogradu iznosila 24,9 stepena – dodali su iz RHMZ-a.

Tanjug/Miloš Milivojević

Topli su bili novembarski dani, a još toplije noći. I to najtoplije od kada se vrše meteorološka merenja! One su bile u kategoriji „veoma toplo“, a ponekad čak i „ekstremno toplo“.

- Srednja minimalna temperatura u novembru je u većem delu Srbije bila najviša od početka merenja. Rekordna je bila u Beogradu sa prosečnih 9,4 stepena – pisalo je u mesečnoj analizi RHMZ-a za 2019. godinu.

Nijednom u novembru temperatura u Beogradu nije bila ni blizu minusa. Najhladnije je bilo 30. novembra sa 2,7 stepena. Za to vreme imali smo prosečnu količinu padavina, a najviše kiše palo je 29. novembra - 19,4mm.

Da su Beograđani prošlog meseca mogli da uživaju u pravom proleću, svedoči i podatak da je sunčanih intervala bilo za čak 25 odsto više nego inače.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike