Ko je poranio jutros iznenadio se! Da li ste pomerili kazaljke na satu?

30.10.2022

06:20

0

Autor: J. S. J.

O ukidanju sezonskog pomeranja sata se priča godinama unazad, ali konačna saglasnost u okviru EU nije postignuta

Ko je poranio jutros iznenadio se! Da li ste pomerili kazaljke na satu?
Jutarnja kafa - Copyright Profimedia

 Zimsko računanje vremena počelo je noćas, kada su u 3:00 sata posle ponoći kazaljke vraćene jedan sat unazad, na 2:00 sata.

Ranoranioci koji su već u 5.30, 6 časova ujutru budni znaju da je do danas bio mrkli mrak u to vreme. Jutros je u to doba već svanulo. Još ako ste zaboravili da se sat pomerio...

Inače, o ukidanju sezonskog pomeranja sata se priča godinama unazad, ali konačna saglasnost u okviru EU nije postignuta.

- Na osnovu Zakona o računanju vremena letnje računanje vremena u 2022. godini se završava u nedelju, 30. oktobra 2022. godine u 3.00 sata, tako što se, pomeranjem za jedan čas unazad, vreme u 3.00 sata računa kao 2.00 sata - saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pre četiri godine, EU je bila veoma blizu da ukine letnje računanje vremena i zemljama članicama je dat rok do aprila 2020. godine da se izjasne.

Nekada se ustajalo noću da se vrate kazaljke

Danas imamo pametne telefone, pa ukoliko i ne pomerimo kazaljke na stonim, zidnim ili ručnim satovima u kući, tu su smartfoni da nas podsete da su kazaljke vraćene unazad. Starije generacije se sećaju perioda, kada nije bilo ovih malih pametnih mašina, pa se kako se ne bi zakasnilo na posao, pijacu i sl, čak u toku noći ustajalo da se kazaljke podese sa tri na dva.

Odluka Vladimira Putina iz 2014. godine o ukidanju letnjeg računanja vremena podstakla je mnoge države širom sveta da počnu da razmišljaju da krenu istim putem.

Letnje računanje vremena uvedeno je u Nemačkoj 1916. godine, u jeku Prvog svetskog rata, kako bi dan trajao duže i tako se sačuvao ugalj koji je korišćen za osvetljavanje. Gotovo čitav vek praksa pomeranja sata nije dovođena u pitanje u većem delu sveta.

Poslednjih godina sve su češće rasprave o tome da li bi trebalo da se letnje računanje vremena ukine. Zapravo, nisu u pitanju samo beznačajne polemike, već je 2018. godine Evropska unija bila na korak do donošenja odluke o njegovom ukidanju.

Kada je u martu te godine proglašena epidemija koronavirusa, to pitanje je skrajnuto i saglasnost do danas o tome nije postignuta, a Srbija je nastavila dva puta godišnje da menja računanje vremena, kao što čini ostatak Evrope.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike