Jedan strip prodat u Srbiji za 4.000 evra! Da li i vi imate takvo blago na tavanu? Zbog njega čak obijaju stanove!

18.05.2022

18:00

1

Nedavno se jedna licitacija završila vrtoglavom sumom koju je neko bio spreman da plati za raritetan primerak stripa!

Jedan strip prodat u Srbiji za 4.000 evra! Da li i vi imate takvo blago na tavanu? Zbog njega čak obijaju stanove!
kolekcionar stripova 9 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Lunov Magnus strip “Blago crvene planine” sa junakom Zagorom, u vreme kada je štampan koštao je pet dinara. Ovih dana, taj isti primerak dostigao je cenu od 492.010 dinara, ili nešto više od 4.000 evra.

Kako je moguće da jedan primerak stripa dostigne tu cenu, proveravali smo sa kolekcionarom Sašom Savićem iz Zrenjanina.

- Ono što stvarno daje vrednost tom stripu, to nije samo taj broj, samo Zagor, to je očuvanost, ono što čovek plaća u suštini. On hoće kada ima kolekciju da bude kao nova, da je strip ravan, da ima boju, da kad ga otvori sve bude na mestu, tako da je to ono što vredi. Ljudi se često prevare, misle da imaju sveti gral, a strip je ono što kažemo među nama krpa, kupus - izjavio je Saša za emisiju “24sedam sa Marom”.

Kako da znamo da li neko od nas možda ima ovakvo blago na tavanu.

- Kod nas, pored tog Lunov Mangus stripa 4, taj je ubedljivo najvredniji, mislim da je bio Zlatna serija 13 "Nasilje u Darkvudu", to je bio sveti gral iz detinjstva. To su stripovi koji su išli preko 1.500 evra, ali uvek jedni te isti podižu cenu kako prolaze godine. Stvarno stalno mislimo da nema nikog više ko će to da kupi, ali uvek se pojavi neko i ta cena raste. Takođe, "Alan Ford" broj 1 je otišao relativno skoro za preko 500 evra - otkrio je voditeljki Mariji Atanasković.

Saša je počeo da čita kada je imao šest godina i od tada ne ispušta iz ruku stripove i knjige. U jednom trenutku je imao 3.000 stripova i oko 2.000 knjiga. Iako je mama nastavnica zaslužna što je zavoleo čitanje, više čak ni njoj ne želi da pozajmi knjigu iz svoje kolekcije.

Iako je pasionirani kolekcionar, imao je faza kada je velike delove svoje kolekcije prodavao. Kada mu je trebala kartica za prvi mobilni telefon, prodao je jednu seriju Alan Ford stripova, kada je upoznao devojku iz susednog mesta, prodao je gomilu stripova da bi kupio polovni “jugić” kojim je odlazio kod nje. Danas više teži kvalitetu nego kvantitetu i fokusira se na luksuznija izdanja, tvrde korice, bolji papir, lepše ilustracije stripova.

Međutim, kada ode na sajam knjiga, potrebna su mu teretna kolica i cela plata da pokupuje sve što želi.

Kako se stripovi čuvaju, šta nikako ne smete da radite dok ih čitate i zbog čega se dešavalo da nekim kolekcionarima obiju stanove, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike