Završen prvi dan Samita "Otvoreni svet": Ministarka Grujičić poslala snažnu poruku

28.10.2022

20:36

0

Potpisan je i sporazum o saradnji Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju i Fondacije „Zajedno za mlade“, koji je potvrdila deljenje zajedničkih vrednosti ove dve organizacije.

Završen prvi dan Samita "Otvoreni svet": Ministarka Grujičić poslala snažnu poruku
Prvi međunarodni samit mladih Otvoreni svet Zlatibor foto jj (5 - Copyright 24sedam/J.J.

Zdravlje, porodica, obrazovanje, građenje karijere u poslovnom svetu, povezivanje mladih, humanost, teme su prvog radnog dana Međunarodnog samita mladih „Otvoreni svet“, koji organizuje Fondacija „Zajedno za mlade - prof.dr Danica Grujičić“.

Ono što je obeležilo današnji dan svakako je nastup prof.dr Danice Grujičić u svojstvu ministra zdravlja koja je nastupila na panelu posvećenom zdravstvu sa koleginicom dr Jelenom Borovinić Bojović koja je tu funkciju obavljala u prethodnoj Vladi Crne Gore.

Obe su istakle da zdravstvena nega treba da bude dostupna svakome, kao i da države moraju da postanu svesne značaja medicinskog kadra.

Danas je na panelu o porodici, na kojem su učestvovali i eminentni gosti iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, potpisan i sporazum o saradnji Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju i Fondacije „Zajedno za mlade“, koji je potvrdila deljenje zajedničkih vrednosti ove dve organizacije.

Prvi ministarski intervju Danice Grujičić: Svaki kvart da dobije ličnog lekara, koga ćete uvek moći da dobijete na telefon!

Zanimljivo je bilo čuti savete mladima kako pokrenuti sopstveni biznis, koje su faze poslovanja i kako se suočiti sa izazovima, od osnivača nekoliko uspešnih startap kompanija u Srbiji na panelu obećavajućeg naziva „Šta je potrebno za poslovni uspeh“.

O položaju Srba u regionu čulo se od onih koji to iskustvo stiču živeći i radeći u zemljama regiona, kao i od predstavnika institucija u Srbiji koji se bave ovom temom vezanom za Srbe, kako u susednim zemljama, tako u dijaspori.

O poljoprivredi i šansama Srbije kada je reč o zdravoj hrani, prisutni su mogli čuti informacije iz jednog potpupno novog ugla, svetlu najnovijih naučnih dostignuća, uključujući i robotiku.

Na panelu o položaju mladih govorilo je čak 10 predstavnika udruženja iz Meksika, Indije, Rusije, Filipina, Italije i njihovo prisustvo na jednom ovakvom događaju pokazalo je značaj povezivanja i umrežavanja mladih celog sveta oko tema koje sve pođednako interesuju.

Da učesnici samita dobiju odgovor na pitanje „Kakvo nam obrazovanje treba“, pobrinuli su se rektori Beogradskog i Kragujevačkog univerziteta i direktorka najtrofejnije gimnazije na svetu, Matematičke.

Oni su se složili da je Srbiji potrebno multidisciplinarno obrazovanje, koje će podsticati najtalentovanije, ali i svima obezbediti trajno usavršavanje.

Njihov savet studentima je bio da se oprobaju na studijama u inostranstvu, ali da ne zaborave da će najbolje uslove života uvek imati u Srbiji.

Govornici su na panelu istakli da su humanost i povezivanje imperativ među mladima, te da u tome vide šansu mladih da kreiraju humaniji svet od ovoga danas.

Prvi radni dan Samita mladih na Zlatiboru završio se jednom zajedničkom porukom panelista mladima: Da pažljivo biraju sadašnjost jer im od nje zavisi budućnost koju treba da grade u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike