Čak 60 odsto kože bilo prekriveno psorijazom, a posle dva meseca ni fleke: Doktorka otkrila kako doći do terapije koja čini čuda

28.10.2022

06:25

0

Ova terapija deluje na molekule koje je bitno neutralisati

Čak 60 odsto kože bilo prekriveno psorijazom, a posle dva meseca ni fleke: Doktorka otkrila kako doći do terapije koja čini čuda
Mirjana Milinković Srećković - Copyright Pixabay/24sedam/R.М.

Psorijaza je bolest koja kod pacijenata može izazivati veliku nelagodnost, ali za nju postoje konvencionalni lekovi koji je "drže pod kontrolom". Zbog toga ona prekriva manje delove kože i ne pravi probleme.

Ali dešava se da se ova bolest zapostavi od strane pacijenata, a onda se može raširiti čak i preko polovine tela! 

Do pre nekoliko godina takvi pacijenti su živeli u velikim mukama, ali je onda inovativna biološka terapija stigla u Srbiju i može se reći da im je svanulo.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, iz Srpskog lekarskog društva, objašnjava za 24sedam da se kod ove terapije radi o antitelima koja su usmerena prema određenim molekulima, najvažnijim za proces psorijaze. I zato je to na neki način ciljana terapija jer deluje na molekule koje je bitno neutralisati. 

- Svaki pacijenti koji ispunjava uslove RFZO-a može da bude kandidat za biološku terapiju. On mora prvo da bude kandidat za sistemsku terapiju, što znači da uzima lekove koji se uzimaju sistemski preko usta ili injekcija. Sama biološka terapija se daje u vidu potkožnih injekcija - kaže doktorka.

24sedam/R.М.
Doktorka Mirjana Milinković Srećković

Dodaje da se ova terapija može dobiti pod sledećim uslovima:

- Da je pacijent bio na jednom od drugih konvencionalnih lekova ili fototerapiji, a da je to bilo neuspešno. Ili da je neki od tih konvencionalnih efekata imao puno neželjenih efekata. 
Uslov je i da ima zahvaćenu površinu kože veću od 10 odsto. Jedan odsto kože je otprilike površina jednog dlana - kaže ona.

- Druga mogućnost jeste da pacijent ima jako loš kvalitet života po upitniku koji se popunjava. A treća mogućnost je da ima psorijazu na specijalnim regijama. Dakle, ne mora da bude velika površina, ali ako ima promene na glavi, šakama, stopalima ili genitalnoj regiji, takođe postoji mogućnost da se dobije sistemska biološka terapija - objašnjava dr Milinković Srećković.

Što se tiče same procedure, ona kaže da je bitno da se pacijent javi u ustanovu koja ima najmanje tri dermatologa. 

- Takva ustanova može da ga uputi dalje direktno u fond. Dakle, tri potpisa dermatologa mora da postoje. Uglavnom se ti pacijenti šalju u bolnicu, a ako ni tamo nema dovoljno dermatologa onda mogu da upute u velike tercijalne centre kao što su klinički centri u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, kao i VMA - dodaje ona.

Ilustracija Foto: Profimedia

Dr Milinković Srećković kaže da onda tri dermatologa utvrde utvrde da li su ispunjeni navedeni parametri i pišu komisiji RFZO. 

- Ta komisija se sastoji od pet dermatologa iz Srbije, tri su iz Beograda, a po jedan iz Niša i Kragujevca. Mi se jednom mesečno sastajemo i svu tu dokumentaciju pregledamo, a onda utvrdimo koji pacijent jeste kandidat za biološku terapiju - objašnjava doktorka.

Ona dodaje da dužina trajanja psorijaze nije uslov, pa kandidati mogu biti i oni koji je imaju godinama kao i oni koji su je dobili "prošle godine", ako ne mogu da primenjuju konvencionalnu terapiju iz nekog razloga.

- Činjenica je da ako pacijentu duže traje psorijaza, ima veću tendenciju ka nastanku pridruženih bolesti. A to su kardiovaskularne bolesti, pa bolesti creva, dijabetes, gojaznost, metabolički sindrom... upravo da se sve to ne bi razvilo do težih oblika, jako je važno da se što pre počne sa sistemskom terapijom - dodaje doktorka. 

Biološka terapija traje doživotno, a doktorka objašnjava da postoje dva leka raspolaganju u Srbiji.

Jedan se daje svakog meseca, a drugi na tri meseca.

Profimedia
Često se javlja na pregibima kože

- Ovo su jako dobri lekovi, a nadamo se da će doći i još dva nova. Njihova primena nije nikakav problem za pacijenta, koji bi inače morao da se maže svaki dan po dva-tri puta dnevno, pije tablete, radi analize krvi... sad dođu, pregledamo ih, dobiju injekciju i idu kući - objasnila je ona.

A koliko je efikasna biološka terapija efikasna govori i činjenica da se psorijaza "povlači" posle jako kratkog vremena.

- Svi ti lekovi imaju svoju dozu inicijacije. Ako se daju jednom u tri meseca - u početku se daju dva puta danas, pa za mesec dana. Drugi lek koji se daje mesečno, prva četiri puta se daje jednom nedeljno. Tako da već pete nedelje vi nemate ništa na koži ili minimalno. To je tako fantastičan rezultat da pacijenti ne veruju! I posle toga mi to održavamo tako kao što je po protokolu, tj. mesečno ili jednom u tri meseca - kaže ona.

- Imamo pacijente koji su imali 50-60 odsto površine kože pokriveno, a sada nemaju ništa. Trebalo im je oko dva meseca da se oslobode! Ali je važno da se to posle održava i ne sme da se stane - dodaje doktorka. 

Međutim, dešavalo se da ljudi zbog nekih drugih stanja ili bolesti moraju da produže period između injekcija.

- Dešavalo se da ako se taj period mnogo produži, da se psorijaza vraća. Zato mora da postoji održavanje. To vam je kao i kod lekova za pritisak. Vi ih pijete stalno i kada nemate visok pritisak, da bi održavali to što ste postigli - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike