Svetlana (24) boluje od sedam teških bolesti: Trpi nepodnošljive bolove jer nema novca za lekove

20.10.2020

06:08 >> 10:04

0

Mlada devojka iz sela Grabovac s prvim zdravstvenim problemom suočila se još kao beba, i od tada je svaki dan u njenom životu borba

Svetlana (24) boluje od sedam teških bolesti: Trpi nepodnošljive bolove jer nema novca za lekove
Copyright Pixaby

Najveća bol uvek traži velike duše, jer samo velike duše mogu da trpe najveću bol.

Baš takva duša je Svetlana Veličković (24) iz sela Grabovac, nadomak Trstenika, koja od detinjstva trpi sedam teških bolesti.

Borba

Pod krovom oronule kuće, bez osnovnih sredstava, ona živi s nezaposlenom majkom Radicom. Suočena sa zdravstvenim problemima, nemaštinom, glađu i očevom smrću, za nju je život postao…

– Borba za zdravlje, novac i preživljavanje – poražena, završava rečenicu Svetlanina majka Radica.

Lista bolesti koje su teškim lancima okovale ovu mladu devojku preduga je i za čitanje, ali reči, bez pogovora, u ovom slučaju najmanje bole.

– Rascep nepca, Daunov sindrom, aritmija srca, dijabetes, disbalans hormona, pesak u bubrezima i najteži oblik psorijaze – zadebljanje kože koje prate crvenilo i ljuspice. S tim se bolestima moja ćerka bori – kaže za “24sedam” majka Radica, sigurna da ih je sve nabrojala.

Privatna arhiva / Svetlana Veličković

Kako se priseća, s prvim zdravstvenim problemom Svetlana se suočila još kao beba.

– Rođena je sa rascepom nepca. Tada smo je odmah odveli na Vojnomedicinsku akademiju, gde su joj urađene tri operacije. Tek je progledala, a usledio je još veći šok – saznale smo da ima Daunov sindrom – genetski poremećaj – priča nam Radica.

Nepodnošljivi bolovi

Od tog trenutka, dodaje uplakana majka, bolesti su nenajavljene ulazile u telo njene ćerke i oduzimale joj srećno detinjstvo.

– Stres, porodični problemi, a kasnije i očeva smrt bili su okidač da moja Ceca dobije aritmiju srca, dijabetes, pesak u bubrezima, disbalans hormona… Detinjstvo nije imala, a sada se, pored svega, već četiri godine muči sa najtežim oblikom psorijaze. Ona se proširila po celom njenom telu, pa i po glavi. Moja ćerka trpi nepodnošljive bolove, kakve niko ne može ni da zamisli. A ništa ne pomaže, osim “Kitove masti”, a za nju nemam novca jer kilogram koša 5.000 dinara – objašnjava nam ova žena.

Besparica i glad uselili su se u kuću Veličkovića odmah nakon smrti Svetlaninog oca. To je bio trenutak kad su se majka i ćerka prepustile tuđem milosrđu.

– Od muža, koji je preminuo pre dve i po godine, ostala nam je penzija, ali to je 10.000 dinara mesečno. Od Socijalnog dugo ništa nismo dobijale, a sada primamo 2.500 dinara pomoći. A to nije dovoljno ni za jednu njenu kremu – navodi ona i dodaje da Svetlana zbog manjka novca ne može da se leči, već trpi nesnosne bolove.

Dan majke i ćerke

A ovako izgleda jedan njihov zajednički dan:

– Ako joj ne namažem kremu, ne može da ustane od bolova i ljušti joj se koža. Ona se ljušti, a ja se ježim i drhtim pri pomisli da mogu da joj se naprave rane. Zato je ja, kad imam kremu, celu premažem, uvijem u sterč-foliju i ostavim da je njena koža upije i omekša. Onda se koža oljušti, pa ja sve što opadne usisam. Eto, tako izgledaju naši dani – uznemireno nam govori Radica dok pokušava da udahne vazduh.

Da tuga tugu prati dokazuje i činjenica da, pored svega, Radica i Svetlana žive u kući koja nema ni kupatilo.

– Kuća nam je urušena, a kupatilo i nemamo. Ne pitajte kako se snalazimo. Dobri ljudi su nam doterali lepak, ali sada nam fali malter. Struja je, na sreću, sprovedena. Ja se trudim da zaradim, radila bih danonoćno samo da joj obezbedim hranu, lekove i pristojan život. Ipak, imam bolesnu nogu, pa me niko neće za radnika – poručuje Radica.

– Ali, dok sam živa boriću se za nju. Pa koliko trajem… – završava nam priču tugom pogođena majka.

Svetlana je ostala vedrog duha

Ipak, da je Svetlana nesalomiva i hrabra devojka dokazuje to što je i u ovim, za njih teškim vremenima, ostala vedrog duha.
– Ona je vedra i nasmejana. Mnogi bi u njenoj situaciji pokleli, a ona mi je samo jednom, tek što se psorijaza proširila, rekla: “Mama, osećam se poniženo, kao da svi gledaju u mene i smeju mi se”. Međutim, nastavila je dalje, trudi se, završila je četiri razreda redovne osnovne škole, a onda još četiri za decu sa poteškoćama u razvoju. Nedavno je završila cvećarstvo. Ona je pravi junak – kaže Radica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike