Otkriven spomenik đeneralu Božidaru Boži Jankoviću: Beograd se poklonio senima osvetnika Kosova (FOTO/VIDEO)

23.10.2023

14:18

0

Autor: I. P.

Ministri Selaković i Vučević odali su počast položivši vence na novootkriveni spomenik, podsećajući na hrabrost i doprinos đenerala Jankovića u odbrani zemlje

Otkriven spomenik đeneralu Božidaru Boži Jankoviću: Beograd se poklonio senima osvetnika Kosova (FOTO/VIDEO)
Otkriven spomenik Boži Jankoviću - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U svečanoj atmosferi i uz prisustvo visokih zvaničnika, danas je otkriven spomenik posvećen đeneralu Božidaru Boži Jankoviću. 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić bili su među istaknutim gostima koji su prisustvovali ovom značajnom događaju.

24sedam/Goran Sivački
 

Ministri Selaković i Vučević odali su počast položivši vence na novootkriveni spomenik, podsećajući na hrabrost i doprinos đenerala Jankovića u odbrani zemlje.

24sedam/Goran Sivački
 

Selaković je istakao kako je zaborav najveći neprijatelj Srba.

- Kada se neko začudi i pita ko je taj Božidar Boža Janković i ne zna za njegovo delo, onda nemojte da se čudite što nam se nepuni vek nakon velikog dela velikog čoveka dogodilo ono što nam se dogodilo na Kosovu i Metohiji.

24sedam/Goran Sivački
 

Rekao je da je ovaj spomenik prvi koji će biti podignut našim junacima, uz punu podršku cele Vlade Srbije.

- Imamo podršku ne samo da obeležavamo slavne i one tužne datume iz naše prošlosti, ne samo ono što su generacije naših predaka podizale da obeleže sećanja na svoje pretke, već i da podižemo nove spomenike.

Rekao je da od zaborava spasavamo sve one koji su svoje životima i delima uzidali u Srbiju.

 

 

Okupljenima se obratio predstavnik Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918 koji je istakao kako je u godini jubileja konačno dočekano da se podigne ovaj spomenik u rodnom gradu đenerala Jankovića.

- Zahvaljujući rodoljubima ispravljamo istorijsku nepravdu- Đeneral Janković uz vojvodu Vuka i Voju Tankosića jedan je od najvećih junaka i dobrovoljaca koje je iznedrio srpski narod. Nažalost, kako to biva kod nas Srba, zaboravljamo boga i vojnika u miru. Ali danas, odgovornom politikom državnog vrha naše Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, ispravljamo sve greške koje smo načinili prema zaboravljenim junacima iz naše istorije.

 

 

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da se oseća počastvovano što prisustvuje ovom događaju.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ovim činom klanjamo se senima jednom od nasposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira iz vremena oslobodilačkih ratova. Đeneral Janković je učestvovao u čak šest ratova od 1876. do 1918. godine. Izuzetnu vojnu karijeru tokom koje je nizao značajne komandne dužnosti. Bio je profesor Vojne akademije, urednik časopisa "Ratnik", urednik službenog vojnog lista i predsednik Vojno-disciplinskog suda. Obavljao je dužnost ministra odbrane, aktivno je pružao doprinos odbrambrenim sposobnostima Srbije i kada je bio u penziji - istakao je ministar.

24sedam/Goran Sivački
 

Rekao je da uz poznate vojvode Mišića, Putnika i Stefanovića često zaboravljamo na druge junake i rodoljube i onjih se ogrešimo. Kako je rekao ministar, samo navedene zasluge dovoljne su da se ovaj spomenik konačno podigne.

- Podižem ovaj spomenik da se današnje generacije uče i da znaju kakvi treba da budemo u pogledu revnosti prema otadžbini.

 

 

Kultura sećanja nije bila rado viđen gost u Srbiji, rekao je Vučević.

- Današnji događaj potvrda je da su učinjeni važni koraci da se kultura sećanja u nas vrati, da se zna i pamti da je đeneral Janković upisao granice Srbije na mapi sveta. Njegova slavna Treća armija 1912. godine, leteći u zanosu ka našoj kolevci, Kosovu i Metohiji upisala granični kamen naše otadžbine, od Boga dat i od predaka ostavljen. Tamo je granica naše južne pokrajine, kod naselja "Đeneral Janković", priznata po svim normama međunarodnog javnog prava i priznata po pravu morala i od boga data.

Istakao je kako ovaj spomenik treba da služi da se toga ne stidimo, već da to pamtimo!

- Neka nam njegov lik i delo budu svima inspiracija i zavet kako se bori i živoiza otadžbinu, za Srbiju.

Nakon obraćanja ministra Vučevića svečano je otkriven spomenik.

 

 

24sedam/Goran Sivački
 

Nj.P. vikarni remezijanski Stefan, zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osveštao je spomenik, ističući značaj đenerala Jankovića za istoriju i nasleđe Srbije.

Očekuje se da će spomenik postati mesto okupljanja i sećanja na jednog od najznačajnijih vojnih lidera Srbije, čiji će doprinos ostati upamćen kroz generacije.

Više informacija o životu i delu đenerala Božidara Bože Janković pročitajte OVDE.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike