Goran iznajmio stan od jednog vlasnika, a sada ga isteruje drugi! Novi suvlasnik naredio da odmah ode, a otkrivamo ima li na to pravo!

18.10.2022

06:45

0

Autor: J. Jovanović

U slučaju bilo kakvog spora između ugovornih strana, treba pokušati doći do sporazumnog rešenja, kako bi se izbegle sve neprijatnosti

Goran iznajmio stan od jednog vlasnika, a sada ga isteruje drugi! Novi suvlasnik naredio da odmah ode, a otkrivamo ima li na to pravo!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Goran S. već godinama živi u iznajmljenom stanu i redovno plaća stanarinu vlasniku, ali nedavno se našao u problemu kada se pojavio suvlasnik nekretnine u kojoj se nalazi.

Naime, suvlasnik mu je rekao da mora da se iseli iz stana, i to pred zimu koja dolazi.

- Kada sam iznajmio stan, nisam znao da je stan u procesu i da treba da dobije novog suvlasnika. Redovno sam plaćao kiriju njegovoj sestri, a onda se pre nešto manje od dva meseca pojavio novi suvlasnik sa rešenjem o vlasništvu i rekao mi da moram da se iselim što pre. Predložio sam mu da se o svemu dogovorimo sa njegovom sestrom, da podele stanarinu a da ja ostanem u stanu, ali on nije hteo ni da čuje. Kazao mi je da želi da proda stan. Pošto imam decu, rekao mi je da me neće izbaciit odmah, da mogu da ostanem još dva meseca, dok ne nađem nešto što je podobno za moju porodicu. Ta dva meseca uskoro ističe i ja ću morati da se selim po hladnoći. Ne znam ni da li imam neka prava i da li sme da me istera tokom zime? A nije mi jasno ni što me isteruju, bar dok ne prodaju stan. Ovo je strašno! - rekao nam je Goran.

 

Ali advokat Ivan Simić za 24sedam kaže da suvlasnik ima pravo da izbaci podstanara.

- Naravno da može, ako sud donese odluku. To što živi na određenoj adresi i plaća zakupninu nema nikakve veze jer nije kupio taj stan. Stanar plaća zakup, a zakupodavac nije jedini vlasnik, pogotovo ako ima suvlasnika. Suvlasnik apsolutno može da pokrene sudski postupak i da ga iseli. Pozicija tog suvlasnika nije jednostavna, jer ima drugog suvlasnika pored sebe - kaže Simić.

privatna arhiva
Advokat Ivan Simić

Upitan da li stanar može da proveri da li je stan koji je iznajmio u nekom sudskom sporu, naš sagovornik dodaje da se to može proveriti.

- Da bi znao da li je stan u nekom sudskom sporu, to može da proveri ako ode u katastar - kaže on.

Svako ima pravo na dom

Upitan ima li podstanar u ovom slučaju neka prava i šta da radi ako ga suvlasnik izbaci usred zime, Simić odgovara da se u sudskoj praksi uvodi intencija "pravo na dom".

- Postoje nove intencije, takozvano pravo na dom, koje još uvek nije zaživelo u našoj sudskoj praksi. Bez obzira na to ko je vlasnik a ko suvlasnik, svaki čovek ima pravo na dom i krov nad glavom, tako da ne može tek tako neko da ga iseli. Ovo je intencija tog savremenog prava i evropskog prava koja kod nas još nije zaživela, ali će uskoro - zaključuje Simić.

Šta piše u raskidu ugovora o zakupu stana?

Uobičajno je samim ugovorom o zakupu predvideti sve moguće načine njegovog prestanka, piše Cityexpert.

Ugovor koji je zaključen na određeno vreme prestaje samim istekom vremena za koje je zaključen, uz mogućnost izričitog ili prećutnog produženja. Međutim, ugovorne strane mogu predvideti da i ovakav ugovor može prestati pre isteka vremena na koje je zaključen.

Što se tiče ugovora koji je zaključen na neodređeno vreme, on prestaje uvek otkazom, a ugovorom je potrebno predvideti ko, kada i na koji način ga može otkazati.

Izuzetno je važno ugovoriti otkazni rok čija je funkcija, najprostije rečeno, da zakupodavca iznenada ne ostavi bez prihoda od zakupnine, a zakupca bez krova nad glavom. Ako dužina otkaznog roka nije određena ugovorom ili zakonom ili mesnim običajima, ona iznosi osam dana, s tim da otkaz ne može biti dat u nevreme.

Nevreme se utvrđuje u svakoj konkretnoj situaciji, a postoji ako bi davanje otkaza bilo očigledno nepravedno za zakupca ili zakupodavca ili bi mu nanelo štetu većih razmera. Primer otkaza datog u nevreme bio bi otkaz dat zakupcu – trudnici za koju zakupodavac zna da treba da se porodi za nekoliko dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike