"Gibraltar na Dunavu" - od neosvojive fortifikacije do muzičkog festivala: Na današnji dan započeta je izgradnja Petrovaradinske tvrđave!

18.10.2023

06:55

0

Autor: I. P.

Gradnja je sa prekidima trajala sve do 1780. godine

"Gibraltar na Dunavu" - od neosvojive fortifikacije do muzičkog festivala: Na današnji dan započeta je izgradnja Petrovaradinske tvrđave!
Petrovaradin_after_1830 - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1692. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju Petrovaradinske tvrđave. 

Nakon neuspele opsade Beča i turskog poraza, austrijska vojska, posle serije pobeda, 1687. godine ulazi u Petrovaradin. Potreba za utvrđivanjem novoformirane južne granice carstva zahtevala je izgradnju moderne artiljerijske tvrđave sposobne da spreči prodor turske vojske prema Budimu i Beču. 

Već 1690. godine započinje rušenje srednjovekovnog utvrđenja, a 18. oktobra 1692. godine kamen temeljac postavio je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, austrijski princ Kroj. 

Gradnja je sa prekidima trajala sve do 1780. godine.

Po završetku radova na izgradnji, utvrda se prostirala na nešto više od 112 hektara, sa garnizonom koji je brojao 4.000 ljudi naoružanih sa 400 topova i barutnim magazinima koji su mogli primiti 20 tona baruta. 

Početkom XIX veka bila je najjača i najsavremenije naoružana tvrđava Austrijske monarhije.

Wikipedia
 

 

Tvrđava je izgrađena na 122 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv "Gibraltar na Dunavu". 

Wikipedia
 

 

Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. 

Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival "Exit".

Pixabay
 

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike