Milena je nastavnica godine u Srbiji: Ona stvara buduće top-menadžere, a njeni učenici već nižu uspehe u svetu!

12.10.2022

06:17

0

Obradovićeva već 22 godine radi u ovoj školi i veoma je ponosna što je izvela brojne generacije mladih koji su uspešni i samostalni

Milena je nastavnica godine u Srbiji: Ona stvara buduće top-menadžere, a njeni učenici već nižu uspehe u svetu!
Milena Obradović - Copyright Foto: 24sedam / Jovana Jovanović

Milena Obradović iz srednje škole "Dragačevo" u Guči proglašena je za nastavnicu godine, a ovu nagradu je dobila zbog rezultata koji govore o posvećenosti i predanosti u radu sa učenicima. Ona je već deset godina u programima "Dostignuća mladih", a ove godine su njeni učenici osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju u preduzetništvu "STEMEduHack", na kome je svoje znanje proverilo 10 timova iz Evrope i 10 iz Afrike i Azije.

Milena već 22 godine radi u ovoj srednjoj školi i kaže da je veoma ponosna na činjenicu što je izvela brojne generacije mladih ljudi koji su sada visoko obrazovani, samostalni, poslovni i uspešni.

- U srednjoj školi "Dragačevo" ima 320 učenika u četiri obrazovna profila, a ja predajem samo jednom obrazovnom profilu ekonomiju, pravo i administraciju. Nagrada koju sam dobila je velika čast, a ujedno i profesionalni uspeh za mene. Učestvujem u programima "Dostignuća mladih" skoro deset godina i zaista sam ponosna što je moj rad prepoznat i vrednovan. Treba motivisati učenike da učestvuju u vannastavnim aktivnostima. A preduzetnička sekcija koju vodim je jedna vannastavna aktivnost gde treba pronaći način kako da deca prepoznaju značaj svega toga kako bi se uključila u dalji rad - kazala je Obradovićeva u izjavi za 24sedam.

Foto: 24sedam / Jovana Jovanović
Nastavnica Milena Obradović

Kako izgleda rad u preduzetničkoj sekciji?

U sekciji mogu da učestvuju učenici od prve do četvrte godine i svi obrazovni profili, što znači da obrazovni profil nije prepreka za učešće u ovim vannastavnim aktivnostima.

- Uglavnom je to rad koji je vezan za raznorazne projekte, a najveći broj projekata su oni koje sprovode "Dostignuća mladih" u Srbiji. Pripremamo se za takmičenja "Poslovni izazovi" na različitim nivoima i radimo u učeničkoj kompaniji. A to izgleda tako što se učenici okupljaju oko jedne poslovne ideje koju planiraju, i rade na realizaciji učeničke kompanije od samog kreiranja proizvoda, marketinga, finansija do konačnog finalnog proizvoda ili usluge koju prezentuju na takmičenju - objašnjava naša sagovornica.

Uskoro na novom takmičenju

Sledeće srede Milenini učenici idu na prvi nivo takmičenja, a to je poslovni izazov jugozapadne Srbije. Četiri učenika će ići na to takmičenje i oni se uveliko pripremaju.

Upitana kako se snalaze učenici prve godine koji se tek upoznaju sa ekonomijom a žele da učestvuju na takmičenju, odgovara da ih je potrebno uputiti u osnove ekonomije kako bi imali širu sliku.

- Učenici prve godine ne znaju šta je bilans stanja, bilans uspeha, šta su rashodi, prihodi... pa moram da im objasnim sve to da bi mogli da učestvuju. Takmičenja u poslovnim izazovima se dosta razlikuju od drugih takmičenja jer tog dana učenici dobijaju izazov, a to je da osmisle neki proizvod ili uslugu sa zadatom temom. Tako da imaju jedan dan da sve osmisle, naprave plan biznis prezentacije i prezentuju svoju ideju pred članovima žirija - kaže Obradovićeva.

Dodaje da na ovim poslovnim izazovima učenici jedne škole ne čine ekipu već su raspoređeni u ekipe sa učenicima iz drugih škola, sa kojima se prvi put susreću i gde treba da zajedno rade na odgovarajućoj temi.

Brojni uspesi

- Mogu da se pohvalim brojnim uspesima u prethodnim godinama, a pre svega vezanim za poslovni izazov, jer skoro deceniju sprovodim programe "Dostignuća mladih". U prošloj školskoj godini jedna učenica je bila prva, a jedan učenik treći na "Poslovnom izazovu" Zapadnog Balkana. A drugo mesto na poslovnom izazovu "Specijal", prvo mesto za inovativnost i ideje Beogradske bankarske akademije. Najveći uspeh je drugo mesto na Međunarodnom takmičenju "STEMEduHack" kojem je cilj razvoj preduzetništva kod devojčica.

Podsetimo, u Vrnjačkoj Banji završena je 14. Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola koje sprovode programe preduzetničkog obrazovanja.

Konferencija je trajala tri dana, a okupila je više od 150 nastavnika iz 62 opštine u Srbiji. U pitanju su nastavnici koji bez naknade preko cele godine imaju vanškolski angažman, sprovodeći programe preduzetničkog obrazovanja.

Grupa za obrazovanje prošle godine pokrenula je novu inicijativu, kojoj je cilj podsticanje srednjoškolaca za timsko stvaranje, razvijanje inovacija i ideja pod nazivom "Mejkers lab". "Mejkers lab" realizuje se u samim srednjim školama širom zemlje, odnosno kreativnim laboratorijama i radionicama u kojima se mogu naći raznovrsni alati, uređaji za rad na elektronici i programiranju, obradi metala i drveta, digitalna i 3D fabrikaciji i CNC mašine.

Naime, kako je najavljeno na konferenciji, prva četiri "Mejkers laba" trebalo bi da budu otvorena uskoro u srednjim školama u Čačku, Vršcu, Zaječaru i Leskovcu.

- Prva četiri "Mejkers laba" uskoro kreću sa svojim životom kao vrsta pilot-projekta u četiri škole da bismo videli kako sve funkcioniše u praksi i kako na najbolji način možemo da podstaknemo multidisciplirani rad koji na kraju dana donosi ono što društvu najviše koristi,  a to su rešavanje kompleksnih problema, inovacije, nove tehnologije i sve drugo što utiče na uspeh u 21. veku - istakla je direktorka za komunikacije i partnerstva u Nordeus fondaciji Marija Beslać

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike