Oglasio se Zaštitnik građana povodom nasilja u školi u Kaluđerici: Pokrenut je postupak!

30.09.2022

11:01

0

Zaštitnik građana zatražio je od uprave škole da u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima iz nadležnosti ustanove

Oglasio se Zaštitnik građana povodom nasilja u školi u Kaluđerici: Pokrenut je postupak!
ilustracija - Copyright Profimedia

Zaštitnik građana pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Osnovne škole „Miloje Vasić“ iz Kaluđerice nakon saznanja iz medija da je u toj školi došlo do vršnjačkog nasilja u kojem je grupa učenika starijih odeljenja fizički nasrnula na dečaka prvog razreda.

Zaštitnik građana zatražio je od uprave škole da u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima iz nadležnosti ustanove koje su preduzete povodom navedenih saznanja u cilju zaštite prava i najboljih interesa učenika.

Takođe, uprava škole treba da dostavi podatke da li su se takve situacije u kojima su učestvovali isti učenici starijih odeljenja ranije dešavale i ukoliko jesu, koje mere je škola preduzimala u tim slučajevima.

Podsetimo, povodom pisanja medija o brutalnom fizičkom nasilju nad prvakom u osnovnoj školi u Kaluđerici, gde su trojica starijih đaka navodno maltretirala učenika prvog razreda u školskom toaletu iz Ministarstva prosvete su rekli za Kurir da su obavešteni o pomenutoj situcaiji i da će u narednom periodu ispitati postupanje škole i pružiti im potrebnu podršku.

- U izveštaju direktora, koji je dostavljen Ministarstvu, navodi se da je događaj u javnosti predstavljen sa obiljem netačnih podataka i da niko nije gurao glavu učenika prvog razreda u wc šolju, ali potvrđuje da je bilo gurkanja među učenicima u toaletu - kažu iz Ministarstva i dodaju:

- U toku je proces prikupljanja informacija, utvrđivanje identiteta učenika koji su bili učesnici u incidentu. Biće izvršen uvid u snimak video nadzora, a uključena je i policija. Tim za zaštitu od nasilja će u skladu sa prikupljenim informacijama preduzeti dalje mere i aktivnosti. Za učenika koji je pretrpeo nasilje biće izrađen operativni plan zaštite. Roditelji učenika su odmah bili obavešteni o situaciji koja se dogodila i učenik nije povređen i danas je redovno pohađao nastavu - poručili su ranije iz Ministarstva.

Beogradski mediji pišu da je u pomenutoj školi brutalno napadnut učenik prvog razreda na koga su nasrnula tri učenika starijih odeljenja i maltretirala ga u toaletu. Takođe, navodi se da dete nije zatražilo lekarsku pomoć.

Prema nezvaničnim informacijama, navedeni događaj nije prijavljen PS Grocka, ali je policija nakon pisanja medija obavila razgovor sa direktorom škole, koji je na razgovoru rekao da je incident u školi bio manjeg značaja.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike