Svakom petom tinejdžeru pogoršano mentalno stanje: Deca nam razdražljiva i teško se koncentrišu

11.10.2022

06:00

0

Čak 43 odsto dece uzrasta 7 do 12 godina i 44 odsto adolescenata uzrasta 13 do 17 godina imalo poteškoća sa koncentracijom

Svakom petom tinejdžeru pogoršano mentalno stanje: Deca nam razdražljiva i teško se koncentrišu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Čak 17 odsto adolescenata u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije korone, pokazalo je istraživanje UNICEF-a o uticaju virusa COVID-19.

Pandemija je naročito mentalno uticala na decu uzrasta 13 do 17 godina iz porodica sa nižim primanjima iz urbanih sredina. 

- Istraživanje je pokazalo da je 43 odsto dece uzrasta 7 do 12 godina i 44 odsto adolescenata uzrasta 13 do 17 godina imalo poteškoća sa koncentracijom. Najčešći problem mentalnog zdravlja koji roditelji navode kod dece ovih uzrasta je razdražljivost - naglašavaju u UNICEF-u.

Međutim, školski psiholog Biljana Lajović veruje da ima više od 17 odsto adolescenata koji imaju psihološke probleme.

- Postoji nekoliko razloga. Prvo živimo u vreme kada se veoma mnogo potencira i deluje strahom na ljude. To plašenje podrazumeva povećanje nesigurnosti, počevši od toga da će sve da poskupi, što egzistencijano ugrožava sve a naročito one sa manjim primanjima. Kada imate male prihode mnogo vam je veća tenzija kada vidite da poskupljuju namirnice .... a poslovi koji su manje plaćeni su najčešće oni koji nose neku količinju neizvesnosti jer su ljudi koji ih rade lako zamenljiviji. Dakle, ako nećete za te male pare da radite ima ko hoće - objasnila je ona.

- Adolescencija je sama po sebi burna i nosi vceliku količinu neizvesnosti i pitanja kako će vam izgledati budućnot. A živite u vreme kada se stalno podgreva ta neizvesnost - objašnjava ona

Nedostatak koncentracije i razdražljivost, smatra psihološkinja, logičan su nastavak neizvesnosti koju osećaju tinejdžeri.

- Kada je adolescent uznemiren logično je da pada koncentracija i da nema pažnje. To vam je kao kod domina. Kada raste strah ne možete realno da mislite, naročito kada ste u godinama kada je inače sve uzburkano. A kod njih je sve uzburkano. Sve je kao nemirno more, a vi još dodate zemljotres - objasnila je Lajovićeva.

Inače UNICEF je pokrenuo kampanju u okviru koje će imati aktivnosti i na lokalnom nivou u periodu od decembra 2022. do aprila 2023. godine. 

U Subotici, Zrenjaninu i Kragujevcu za mlade od 14 do 25 godina, njihove roditelje, staratelje, nastavnike i sve koji rade s decom, UNICEF će obezbediti direktnu podršku putem platforme za mentalno zdravlje, kao i paket usluga koje su namenjene mladima.

Takođe, oko 150 profesionalaca iz odabranih opština imaće priliku da učestvuje u programu kreiranja i pružanja paketa usluga na lokalnom nivou.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike