Srednjoškolci agresivni u vezama: Skoro svaki drugi trpeo nasilje, petina smatra da šamar nije nasilništvo

13.08.2022

07:00

0

Autor: Maja Kostić

Ako bi doživeli nasilje, najčešće bi pričali s članovima porodice ili najboljim prijateljima

Srednjoškolci agresivni u vezama: Skoro svaki drugi trpeo nasilje, petina smatra da šamar nije nasilništvo
nasilje na d zenama - Copyright Ilustracija/Profimedia

Čak 40 odsto mladih u adolscentskim vezama, trpi neki oblik nasilja, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno među srednjoškolcima na uzorku od 1.000 ispitanika u Bečeju, Vranju, Nišu, Pirotu, Požegi i Prokuplju.

Od 10 osoba koje su bile u vezi, četiri su doživele neki oblik nasilja, što govori da je nasilje u partnerskim odnosima među adolescentima i te kako zastupljeno, a ono što je ohrabrujući podatak je da mladi nasilje prepoznaju kao ozbiljan problem i da žele da pričaju o tome.

Najzastupljeniji oblik nasilja je verbalni, drugi je digitalni, treći seksualni, četvrti fizički i peti ekonomski, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta „Da veze ne budu bezveze“ koji realizuje Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“ iz Niša, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

-  Možemo reći da je ovo nasilje i u određenoj meri rodno zasnovano, jer najčešće žrtve nasilja su devojke, međutim skoro polovina ispitanika smatra da su devojke jednako nasilne kao i momci. Veliki broj mladih je doživelo ljubomorno, posesivno i kontrolišuće ponašanje partnera u vezi. Skoro polovina ispitanika vidi u alkoholu i ljubomori uzroke nasilničkog ponašanja, a apsolutna većina smatra da mladi imaju problem s besom i da su nekada toliko ljuti da ne mogu da se kontrolišu.

Profimedia
Ilustracija

Za skoro petinu ispitanika jedan šamar nije nasilje, a 15 odsto smatra da devojka koja doživi nasilje je sama kriva za to, zbog „slobodnijeg“ ponašanja i stila oblačenja. Mladi takođe misle da je škola mesto na kojem treba da se priča o ovom društvenom problemu, što je jedan od retkih dobrih pokazatelja koje smo otkrili ovim istraživanjem. Najradije bi govorili na časovima odeljenske zajednice, ali isto tako daju podršku i inovativnijim načinima diskusije, kao što su tribine ili radionice, neformalno obrazovanje i slično – objašnjavaju iz ove organizacije.

Oni ističu da je nasilje u adolescentskim vezama ozbiljan društveni problem, koji često prolazi ispod „radara“, jer se te veze uglavnom smatraju prolaznim, tinejdžerskim stvarima, dok zapravo imaju ogroman značaj na razvoj ličnosti, samopoštovanja i samopouzdanja u vezi. Takođe, kako napominju, uvek postoji mogućnost da se obrazac nasilja ponovi i u kasnijoj životnoj dobi i u „ozbiljnijim“ vezama.

- Utvrdili smo da mladi imaju generalno problem s besom i njegovim kanalisanjem i da je to često uzročnik agresivnog ponašanja. Takođe se ističu problemi ljubomore i alkohola, kao okidača. Patrijarhalna i tradionalna kultura su zastupljene, ali ne kao dominantne, dok su stereotipi o devojkama i ženama prisutniji, pogotovu o njihovoj primarnoj ulozi, koja se smatra da treba biti ekspresivna (briga o porodici i domaćinstvu kao glavna uloga). Nasilje je i generalno zastupljeno među omladinom, najčešće se radi o verbalnim oblicima, ali ni fizičko, koje je trećerangirano, ni seksualno ne smemo zanemariti – zaključuju u “Protekti”.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike