"Oko 17 časova pacijentkinja se naslonila na porođajni sto...": Izvor "24sedam" otkriva šta se desilo s porodiljom iz Negotina

16.10.2020

18:22 >> 09:08

0

Autor: Radmila Briza

Ništa nije nagoveštavalo u sredu ujutru da će se trudnoća Danijele K. iz Negotina završiti smrću, priča naš izvor

"Oko 17 časova pacijentkinja se naslonila na porođajni sto...": Izvor "24sedam" otkriva šta se desilo s porodiljom iz Negotina
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Smrt porodilje Danijele K. (41) iz Negotina, koja je umrla prošle srede, i dalje izaziva nesmanjenu pažnju javnosti.

Mnoge građane Srbije je rasplakala njena sudbina, posebno što, kako „24sedam“ saznaje u Zdravstvenom centru u Negotinu, „ništa nije ukazivalo da će se jedan porođaj, koji je trebalo da se završi potpuno prirodno, rutinski, pretvoriti u mogući scenario za kultnu seriju „Grejs anatomi“.

Kako izvor „24sedam“ iz ZC u Negotinu, koji je insistirao da ostane anoniman, navodi, Danijelina trudnoća bila je potpuno uredna, bez komplikacija.

U bolnici je bila u 8,30 ujutru

– U bolnicu je došla prošlog utorka, ujutru u 8,30 sati. Aposlutno ništa nije nagoveštavalo da će, od momenta njene pojave na ginekologiji, pa do kasnog  poslepodneva, cela bolnica biti podignuta na noge, da će se hirurzi boriti za čak dva života, njen i njene bebe, spremati dva saniteta i dve medicinske ekipe na put u Beograd i Niš – započinje priču naš izvor.

Prema njegovim rečima, Danijela je primljena i urađen joj je pregled.

– Grlić materice bio je otvoren tri centimetra, glavica bebe je prednjačila. Pošto je sve bilo u redu, konzilijum je doneo odluku da se ta žena porodi prirodnim putem i data joj je takozvana indukcija da se ubrza otvaranje grlića materice – priča naš izvor.

Prema njegovim rečima, tokom čitave procedure svi parametri su ukazivali da su majka i dete dobro.

– U 16.45 sati, zbog potpunog proširenja grlića materice, Danijela je odvedena u porođajnu salu. Oko 17 časova, pacijentkinja se naslonila na porođajni sto. Nešto nije bilo u redu. Doživela je stanje slično epileptičkom napadu. Babica ju je spustila na pod i okrenula na bok. Odmah je pozvan neurolog, koji se pojavio u roku od tri minuta. Ordinirao je terapiju i vratio Danijelu k svesti – priča u dahu naš izvor i dodaje da je tada odlučeno da se uradi hitan carski rez.

Operaciona sala

Kako opisuje, nesrećna žena ubrzo se našla na hirurškom stolu, a operacija je započeta u takozvanoj spinalnoj anesteziji, kada je pacijent budan, ali je obezboljen donji deo tela, a nastavljena u opštoj.

Opisujući stanje pacijentkinje, on kaže da je njen krvni pritisak bio jako nizak, nemerljiv, da je ona već bila u stanju hemoragijskog šoka, odnosno izgubila je puno krvi.

-Tokom operacije odmah je započeta nadoknada krvi, krvne plazme i svega što je bilo neophodno. Istovremeno, beba je rođena oko 17.20, a već oko 18 časova bila je u sanitetu, sa neophodnim medicinskim timom, koji je krenuo put Beograda. To je bilo neophodno jer je novorođenče bilo u teškom stanju – priča on.

Danijela, Facebook

Naš sagovornik dodaje da su hirurzi nastavili da se bore za život majke.

– Situacija je bila teška i složena. Po otvaranju trbuha ustanovljeno je da ima puno zgrušane i sveže krvi u trbušnoj duplji. Oko litar i po. Lekari su uspeli da izvuku bebu iz materice i predaju je na dalji tretman pedijatrima. I, tada je počela borba da se nađe izvor tako velikog krvarenja. Odmah je izvađena materica. Ustanovljeno je da je imala rupture, odnosno da je pukla na čak dva mesta. Dužine tih, da tako kažem procepa, bile su četiri centimetra, odnosno sedam – navodi naš izvor.

Kako on nastavlja, nakon „usisavanja“ krvi iz trbušne duplje i vađenja materice, urađen je pregled svih unutrašnjih organa i konstatovano da nema patoloških nalaza.

Ipak, šaljemo je u Niš

– Operacija se bližila kraju. Kada je prebačena pacijentkinja u jedinicu intenzivne nege, njeno stanje pratilo se iz časa u čas. Pošto je ona bila u teškom stanju, doneta je odluka da se sanitetom uputi u Klinički centar u Nišu. Tamo je primljena nekoliko minuta posle ponoći – završava on dodajući da svi lekari, koji su učestvovali u Danijelinom lečenju, čekaju obdukcioni nalaz ne bi li saznali šta se desilo.

-Stalno radimo carske rezove. Saniramo i pucanja materice. Ovo je bio slučaj koji nas je sve potresao i koji ćemo dugo pamtiti – ističe on.

Direktorka: Zdravstvena inspekcija utvrdiće šta se desilo

Dr Vidosava Paunović Barbulović, direktorka Zdravstvenog centra u Negotinu, kaže za „24sedam“ da se i dalje čekaju odgovori šta se desilo u slučaju pacijentkinje Danijele K.

– Zdravstvena inspekcija najavila je svoj dolazak u narednih nekoliko dana. Ispitaće čitav slučaj. Po dobijanju svih rezultata obavestićemo javnost o utvrđenim činjenicama – kazala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike