Ovo su 3 stvari koje bi trebalo da zna svaki novopečeni roditelj

28.09.2022

10:43

0

Evo kako da prebrodite neke od poteškoća u odgajanju deteta

Ovo su 3 stvari koje bi trebalo da zna svaki novopečeni roditelj
novopečeni roditelji - Copyright Pexels

Da li ste znali da problem sa grčevima počinje već oko 10 dana bebinog života i da postoje načini da se oni smanje; da nije sva kozmetika za bebe dobra i da može sadržati veoma nepovoljne sastojke za bebinu kožu; kao i da krevetac ne mora da bude drven da bi se koristio za spavanje bebe?

Sredstva za pomoć kod grčeva kod beba

Skoro svaka beba ima grčeve koji, iako nisu toliko bolni, jesu neprijatni i mogu da utiču da beba bude jako razdražljiva. Ipak, iako su grčevi kod beba sastavni deo razvoja, to ne znači da bi roditelji trebalo da stoje po strani i da se nadaju da će što pre proći.

Jedna od stvari koja može da pomogne jeste da se obrati pažnja da beba ne guta prebrzo.

To se može preduprediti tako što će se voditi računa da ona ne bude previše gladna kada dođe vreme za jelo. Ukoliko se beba hrani na flašicu, neke flašice i cucle mogu imati brži protok u odnosu na druge pa može da se desi da promena flašice doprinese da se muke sa grčevima kod bebe smanje.

Takođe, pedijatar vam može preporučiti određene preparate i kapi koji mogu da pomognu, a tu su i nezaobilazni termofori koji greju bebin stomačić, kao i nošenje u nosiljki za bebe koje takođe može povoljno da deluje na grčeve.

Nije sva kozmetika za bebe netoksična

Nažalost, nasuprot uvreženom mišljenju, nisu svi proizvodi za bebe uvek bezbedni. Zapravo, kada je u pitanju kozmetika za bebe dešava se da su pojedini proizvodi zapravo puni potencijalno štetnih sastojaka.

Gotovo da ne postoji kategorija proizvoda koja je izuzeta - od sapuna, šampona, balzama za bebe, pa čak i proizvodi koji se oglašavaju kao prirodni.

Zbog toga novopečeni roditelji moraju da dobro provere sve proizvode koje koriste za negu bebe kako bi bili sigurni da ne sadrže potencijalno štetne sastojke.

Sastojci na koje bi trebalo obratiti pažnju su: parafini, petrolej, ftalati, propilen glikol, parabeni, kao i razni parfemi i sintetičke boje koji se dodaju kozmetici za bebe ne bi li delovala primamljivije.

Prenosivi krevetac za bebe ne mora samo da se koristi za put

Pri odabiru kreveca, česta dilema roditelja je da je drveni krevetac obavezan kao glavni, a da je prenosivi krevetac za bebe isključivo namenjen za put.

Iako su prenosivi kreveci isprva nastali sa namerom da omoguće roditeljima da svoj krevetac nose prilikom svakog putovanja za bebu, moderne varijante ovih kreveca sadrže toliko karakteristika da mogu da zamene čak i brojne druge dodatke koje bi inače trebalo da se nađu u bebinoj sobi - poput komode za presvlačenje, dodatnih pregrada, više nivoa spavanja itd, itd…

Osim toga, bez obzira na modularnost i sklopivu konstrukciju, u pitanju su kreveci potpuno solidne čvrstine i bezbednosti, zbog čega se potpuno slobodno mogu koristiti i kao jedini krevetac za bebu - i kod kuće i kao prenosivi krevetac za put.

Mnogi roditelji ih čak smatraju bezbednijim za bebu u odnosu na drvene zbog materijala od kojeg su izrađeni, a o koji se beba ne može povrediti niti udariti glavom ili slično.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike