Panika nakon puštanja serijskog silovatelja na slobodu: Naglo skočila prodaja biber-sprejova, a evo šta kaže Zakon o oružju i municiji!

28.09.2022

06:30

0

Cene biber-sprejova se kreću od 800 dinara pa naviše

Panika nakon puštanja serijskog silovatelja na slobodu: Naglo skočila prodaja biber-sprejova, a evo šta kaže Zakon o oružju i municiji!
igor milošević (1) - Copyright 24sedam/Profimedia/Serbia live

Vest da je serijski silovatelj Igor M. (44) nakon 15 godina pušten na slobodu uznemirila je građane, budući da je reč o višestrukom povratniku silovatelju u ovom krivičnom delu, i stoga su žene počele da kupuju biber-sprejove, ali ih pazare i muškarci za svoje majke i ćerke. Ovu informaciju potvrdili su nam u "Militari šopu", gde su kazali da im je porasla potražnja za biber sprejovima poslednjih nekoliko dana.

- Otkako je objavljena vest da je Igor M. pušten na slobodu, skočila je prodaja biber-sprejova. Mi ih imamo otkako je promenjen zakon i oni se sada nalaze u slobodnoj prodaji. U poslednja tri-četiri dana prodaja ovih proizvoda je drastično skočila i najčešće ih kupuje ženska populacija. A muškarci ih poručuju za majku, sestru... Biber sprejovi su napravljeni na bazi ljute paprike i dozvoljeno je građanima da ih koriste kao sredstvo samoodbrane - rekli su iz ovog šopa za 24sedam.

Dodaju da se cene biber-sprejova kreću od 800 dinara pa naviše.

Profimedia
Biber-sprej / Ilustracija

-  Uglavnom se traže pakovanja u obliku karmina ili olovke. Upotreba elektrošokera je takođe dozvoljena, ali za osobe starije od 18 godina, a biber-sprejove mogu da kupe osobe od 16 godina pa naviše. Elektrošoker se drugačije koristi, u smislu da kada nasilnik napadne neku osobu, ona mora da elektrošoker pribije nasilniku uz telo, tako da je za to potrebna određena snaga - navode oni.

Takođe, članica Upravnog odobora Nacionalne asocijacije za oružje Srbije mr Zorica Subotić potvrđuje da se po Zakonu o oružju i municiji biber-sprejovi smeju koristiti.

- Građani mogu da koriste biber-sprejove, koji, inače, sadrže iritirajuće supstance, poput bibera ili paprike. Po Zakonu o oružju i municiji, mogu da ih koriste osobe starije od 16 godina. Na svakom od tih proizvoda postoji upozorenje o ograničenju, a to je da se ne upotrebljava s manjeg rastojanja od jednog metra.

Nalaze se u kategoriji D

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova postoji podatak da gasni sprejovi, kao i uređaji za izazivanje elektrošokova, shodno Zakonu o oružju i municiji, spadaju u kategoriju D i predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti.

- Članom 26. Zakona o oružju i municiji punoletna lica mogu nositi gasne sprejove i uređaje za izazivanje elektrošokera. Istim članom propisano je da maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej - stoji u saopštenju MUP-a.

Podsetimo, Igor M. je navodno počeo da siluje kad je imao samo 14 godina, davne 1992. godine. Tada je, prema pisanju medija, napao devet devojaka u roku od tri dana, od kojih je tri silovao. Svoje žrtve je poznavao odranije, jer su živele u istom romskom divljem naselju kao i on. Poslat je tada u popravni dom, a po izlasku na slobodu, 2001. godine, odmah je počeo da pljačka, ali i da napada devojke koje do tada nikada nije video.

Printcreen/Serbia live
Igor M.

Oteo joj ličnu kartu

Ubrzo je nastavio po starom, pa je već 17. septembra 2007. ušao u butik u Ulici Maksima Gorkog, navodno želeći da kupi farmerke. Otišao je do kabine da ih proba, a onda je pozvao radnicu da mu donese druge, jer mu one prve, navodno, nisu odgovarale.

Kada mu je radnica prišla, on ju je zgrabio i uvukao u kabinu, stavio joj je nož pod grlo i zverski je silovao. Nakon toga je otvorio kasu i uzeo novac, pa je razbio kamere i monitor video-nadzora. Zlostavljanoj devojci je uzeo ličnu kartu i naredio joj da, kad on pobegne, pozove policiju i prijavi samo pljačku, ali da prećuti da je silovana jer on "zna gde ona stanuje i ponovo će je napasti".

Usledila je potera za njim koja je trajala četiri dana, i na kraju je uhapšen u jednoj baraci u nehigijenskom naselju na Adi Huji. Prilikom izricanja 15-godišnje kazne zatvora sudija je istakla da je Milošević "opasnost po društvo", a on je poručio da se neće žaliti na tu kaznu i da želi da ide na robiju.

Specifično za njega je da je žrtve u tom periodu napadao usred dana, na ulici, ili ulazeći u radnje. Devojkama je pretio nožem dok ih je napastvovao i pljačkao. Napadi su se dešavali u prometnim ulicama, a on se kretao gradom pešice ili gradskim prevozom.

Za samo mesec dana dok je bio na slobodi te 2001. godine izvršio je osam razbojništava i silovao je devojku M. A. u kozmetičkom salonu u kom je radila. Milošević je tada ušao u salon i tražio neku kremu, ali čim je video da se ključ lokala nalazi u bravi, zaključao je vrata i odvukao devojku u prostoriju sa solarijumom, gde ju je silovao.

Zbog toga je osuđen na deset godina zatvora, ali mu je šokantnom odlukom suda dozvoljen uslovni otpust i iz "Zabele", pa je izašao posle nepunih šest godina, u avgustu 2007.

U našoj zemlji je 2013. godine uveden Registar pedofila, po Marijinom zakonu, nazvanom po Mariji Jovanović (8) iz Starih Ledinaca, koju je 2010. silovao i zadavio komšija Mladen Ogulinac. Međutim, kriminolozi smatraju da bi trebalo uvesti i Registar silovatelja, u kom bi se našli svi oni koji su seksualno zlostavljali punoletne osobe.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike