Šta se dešava sa silovateljima po izlasku iz zatvora? Kriminolog otkrio da li njihovo kretanje nadležni mogu da prate!

25.09.2022

06:27

0

Kriminolozi smatraju da bi trebalo uvesti i Registar silovatelja, u kom bi se našli i svi oni koji su seksualno zlostavljali punoletne osobe

Šta se dešava sa silovateljima po izlasku iz zatvora? Kriminolog otkrio da li njihovo kretanje nadležni mogu da prate!
IIustracija - Copyright Profimedia

Vest da je serijski silovatelj Igor M. (44) posle 15. godina pušten na slobodu, uznemirila je javnost posebno kada se uzme u obzir da je reč o višestrukom povratniku u ovom krivičnom delu. Društvenim mrežama se raširila panika nakon vesti da je pušten na slobodu, što je otvorilo pitanje - da li se i na koji način silovatelji u Srbiji mogu kontrolisati po izlasku iz zatvora?

- Postoji mogućnost da policija prati njegovo kretanje ukoliko tako nešto odobri tužilaštvo. A čak mislim da policija može da ga prati i bez odobrenja tužilaštva jer se radi o recedivizmu za više krivičnih dela. Policija može da prati kretanje svakog građanina ako ima nalog. Takođe, to što se njegove fotografije dele na društvenim mrežama je jedna vrsta odbrane građana da upozore druge ljude i to je nešto što je protivzakonito jer čovek kada izađe iz zatvora on je formalno-pravno slobodan čovek. Da će ponoviti isto krivično delo mogućnosti su sto posto. To su krivična dela gde je povrat užasno visok - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović za 24sedam.

Takođe, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić navodi da se silovatelji mogu kontrolisati nakon puštanja na slobodu ako su upisani u registar seksualnih prestupnika ukoliko su počinili krivično delo nad maloletnim detetom i ako su pravosnažno osuđeni za to.

- Silovatelji ili seksualni zlostavljači se kontrolišu nakon odslužene kazne isključivo ukoliko su upisani u registar seksualnih prestupnika. U registru se nalaze samo oni koji su počinili krivično delo nad maloletnim detetom i pravosnažno su osuđeni. Registar postoji i uspostavljen je nakon usvajanja takozvanog Marijinog zakona. Nije javno dostupan već mu mogu pristupiti isključivo policija, tužilaštvo i Sud. Institucije ili ustanove koje rade sa decom mogu proveriti da li je novozaposlena osoba eventualno u tom registru - kaže za 24sedam, Igor Jurić osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Resocijalizacija nakon puštanja na slobodu

-  Neke države imaju tela koja pomažu da se zaposle, adaptiraju, da reše neke probleme po izlasku na slobodu. Kod nas sve to postoji na papiru i najčešće se sprovodi kada su u pitanju maloletnici i sa njima se puno radi nakon puštanja na slobodu, a sa punoletnima nema ništa u praksi. U nekim državama postoji registar silovatelja. Mi imamo registar pedofila, a registar silovatelja nemamo - objašnjava Radovanović.

U našoj zemlji je 2013. godine uveden Registar pedofila, po Marijinom zakonu, nazvanom po Mariji Jovanović (8) iz Starih Ledinaca, koju je 2010. silovao i zadavio komšija Mladen Ogulinac. Međutim, kriminolozi smatraju da bi trebalo uvesti i Registar silovatelja, u kom bi se našli i svi oni koji su seksualno zlostavljali punoletne osobe.

Podsetimo, Igor M. je navodno počeo da siluje kad je imao samo 14 godina, davne 1992. godine. Tada je prema pisanju medija napao devet devojaka u roku od tri dana, od kojih je tri silovao. Ove žrtve je poznavao odranije jer su živele u istom romskom divljem naselju kao i on. Poslat je tada u popravni dom, a po izlasku na slobodu, 2001. godine, odmah je počeo da pljačka, ali i da napada devojke koje do tada nikada nije video.

Specifično za njega je da je žrtve u tom periodu napadao usred dana, na ulici, ili ulazeći u radnje. Devojkama je pretio nožem dok ih je napastvovao i pljačkao. Napadi su se dešavali u prometnim ulicama, a on se kretao gradom pešice ili gradskim prevozom.

Za samo mesec dana dok je bio na slobodi te 2001. godine izvršio je osam razbojništava i silovao je devojku M. A. u kozmetičkom salonu u kom je radila. Milošević je tada ušao u salon i tražio neku kremu, ali čim je video da se ključ lokala nalazi u bravi, zaključao je vrata i odvukao devojku u prostoriju sa solarijumom, gde ju je silovao.

Zbog toga je osuđen na deset godina zatvora, ali mu je šokantnom odlukom suda dozvoljen uslovni otpust i iz "Zabele" je izašao posle nepunih šest godina, u avgustu 2007.

Printcreen/Serbia live
 

Oteo joj ličnu kartu

Ubrzo je nastavio po starom, pa je već 17. septembra 2007. ušao u butik u Ulici Maksima Gorkog, navodno želeći da kupi farmerke. Otišao je do kabine da ih proba, a onda je pozvao radnicu da mu donese druge, jer mu one prve, navodno, nisu odgovarale.

Kada mu je radnica prišla, on ju je zgrabio i uvukao u kabinu, stavio joj je nož pod grlo i zverski je silovao. Nakon toga je otvorio kasu i uzeo novac, pa je razbio kamere i monitor video-nadzora. Zlostavljanoj devojci je uzeo ličnu kartu i naredio joj da, kad on pobegne, pozove policiju i prijavi samo pljačku, ali da prećuti da je silovana jer on "zna gde ona stanuje i ponovo će je napasti".

Usledila je potera za njim koja je trajala četiri dana, i na kraju je uhapšen u jednoj baraci u nehigijenskom naselju na Adi Huji. Prilikom izricanja 15-godišnje kazne zatvora sudija je istakla da je Milošević "opasnost po društvo", a on je poručio da se neće žaliti na tu kaznu i da želi da ide na robiju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike